Ajuda:EinesTutorial
De EduWiki
Contingut
Registrar-se: vull formar part d'aquest equip!
El primer pas és crear-se un compte en aquesta wiki (estem estudiant la possibilitat de validar els noms d'usuari i contrasenya de l'Xtec, però encara no està disponible)
1. Fer clic en "crea un compte" (busca a dalt, a la dreta)
2. S'obrirà el diàleg que serveix per iniciar la sessió o crear un compte, que és el que en aquest cas volem (Tornarem aquí per tal d'entrar o "iniciar sessió" les properes vegades)
3. Haurem d'omplir un formulari. Entretingut però important!
4. I finalment, rebem la benvinguda!!! Visca! Ja som part de l'equip!
Escriure una entrada nova: afegim el nostre contingut!
Ja podem començar a escriure!!!
1. Abans de fer una aportació, la primera cosa que farem serà cercar si ja existeix el contingut que volem crear. Hi ha tres maneres d'arribar-hi!
- Des de la portada, fent clic en la inicial de la paraula que volem definir
- Des l'accés de continguts que trobareu en el menú de l'esquerra, que us portarà a l'espai Continguts, tal i com podeu veure a la imatge següent:
- Introduint la paralua en l'espai cerca, tal i com mostrem en la imatge.
2. En qualsevol dels casos, si el contingut no existeix, tindreu l'oportunitat de crear-lo.
3- Ara, ja tenim una plana especialment dedicada a la nostra aportació. Per treballar amb més comoditat podem activar el "rich editor".
4- Ara només queda començar a escriure (tots els usuaris registrats tenen permís d'administrador-editor) i ho farem fent servir els estils predeterminats de la wiki.
5- Un cop hem escrit el nostre article, si ho creiem oportú, podem afegir una categoria nova, o subcategoria. Per exemple si hem entrat a fer un article des de Socials i hem fet l'entrada de Catalunya, podem crear la subcategoria "Geografia". Ho farem de la següent manera:
5.1- Al costat de la categoria Socials escriurem el nom de la subcategoria, en aquest cas "Geografia". Ho farem tal com es
mostra a la imatge. Recordeu que els claudators, [[ ]] s'escriuen amb la combinació de les tecles "Alt Gr"i la tecla "[" o "Alt Gr"
i la tecla "]".
5.2- D'aquesta manera la nostra entrada queda classificada com a "Socials" i al mateix temps com a "Geografia", en la imatge
es pot veure la categorització.
5.3- Si la categoria o subcategoria que hem creat apareix en vermell vol dir que és una categoria que hem de crear perquè es
vegi a l'índex.
Cliquem a sobre per editar-la i allà hem de posar, entre els claudators, a quina categoria pertany. Aquesta imatge és la mostra
del que hem de fer:
6- Recordem que mentre escrivim l'entrada podem previsualitzar les nostres aportacions abans de desar-ho, així podem anar veient com queden.
7- Per inserir imatges i vídeos aneu a l'apartat 4 i 5 d'aquest tutorial:
8- El nostre contingut ja forma part de LaWiki i està ben classificat! El trobareu a l'apartat corresponent!
Fer enllaços: relacionem allò que escrivim!
Afegir vincles al text dels nostres articles és molt fàcil. Anirem pas a pas.
Fer enllaços (a una web o espai virtual extern o a una altra plana d'aquesta wiki)
- Escriurem la paraula que volem enllaçar
- Marcar-la amb el cursor
- Fer clic en el símbol "Insereix/Edita enllaç".
- S'obrirà una finestra i l'omplirem amb la informació de l'enllaç. Si l'enllaç pertany a una plana de la wiki, bastarà amb introduir el nom de la plana (en el cas de la plana que estiu llegint ara mateix, seria "EinesTutorial")
- Aquest és el resultat: les paraules "Més informació" són un vincle a la plana web http://ca.wikipedia.org/wiki/Insectes
Fer enllaços interns, però a una plana que encara no existeix.
Sovint ens trobarem que pensem que cal treballar una paraula o concepte amb els nostres alumnes, i que volem "marcar-ho" d'alguna manera fins que abordem el tema a classe. És fàcil, ara aprendrem a fer-ho!
1. Seguirem les instruccions anteriors:
- Escriurem la paraula que volem enllaçar
- La marcarem amb el cursor
- Farem clic en el símbol "Insereix/Edita enllaç".
Introduir les imatges, per a il·lustrar la nostra publicació!
Podem enriquir les nostres aportacions introduint il·lustracions, fotografies, icones, i d’altres elements gràfics. Endavant, són quatre senzilles passes!
Introduir la imatge en la col·lecció d'imatges de la wiki
1. Buscarem en el menú lateral esquerra la paraula "carrega" i farem clic.
3. Un cop localitzada la imatge, introduirem el nom que volem que tingui i una petita descripció:4. Ja tenim la imatge a la nostra disposició (hem fet que formi part de la col·lecció d'imatges de la wiki!)
Introduir una imatge de la col·lecció en les nostres aportacions
1. El primer que hem de fer, és situar el cursorjust en el punt en que volem inserir la imatge i fer clic en la icona "Insertar/Editar Imagen"2. S'obrirà una finestra i introduirem el nom de la nostra imatge, que es previsualitzarà. Podrem escollir el tipus (special type) i l'alineació (esquerra, dreta, centre). Recomanem, però, no variar l'amplada ni la llargària.
3. Un cop realitzada aquesta operació, tindrem un resultat com aquest!
Introduir vídeos i d'altres materials multimèdia
Inserir vídeos és molt senzill. Quan estem treballant amb el rich editor, situem el cursor en el punt en que volem introduir el nostre vídeo.
Un cop escollit el punt, cercarem a la barra d'eines la icona {S}, tal i com es mostra a la següent il·lustració:
Se'ns obrirà una petita pantalla amb el títol "special tag properties" i escollirem l'opció "addhtml"
Els serveis que alberguen vídeos (com ara YouTube o Blip.tv, per exemple) ens ofereixen la possibilitat d'incrustar-lo en la eduwiki. Hem de copiar un codi html per després enganxar-lo:
Ara, enganxem el codi:
I aquest és el resultat. Podem apreciar que al nostre text apareix una entrada <special>. Desarem la pàgina per tal de veure el resultat final.
Abans de gaudir del resultat final, haurem de fer una cosa més: per tal que lawiki ens acepti el codi html, hem de "protegir la pàgina". És fàcil! Cal anar a la part superior de l'eduwiki i fer clic en la paraula "protecció". En la nova finestra, seleccionarem "bloca tots els usuaris excepte administradors" i confirmem.
Aquest és el resultat final! Ja podem veure el vídeo!
Aquesta sistemàtica funciona també amb altres tipus d'incrustacions html (àlbums d'imatge com ara Picasa o Flickr, presentacions com ara SlideShare, entre d'altres) . No deixeu de provar-ho!
Nota per usuaris avançats:
Una darrere cosa! Si voleu introduir més d'un "html" en una mateixa plana, caldrà que desactiveu el "RichEditor" i retoqueu el codi, fent que cada un dels html tingui una numeració diferent. Exemples del resultat: <addhtml id="2">codi_Embed2</addhtml> o <addhtml id="3">codi_Embed3</addhtml>
Cerquem contingut a l'eduwiki
Hi ha, com a mínim, tres formes diferents de trobar contingut en aquest espai:
- A travès del cercador que trobareu al menú de l'esquerra. Bastarà introduir una paraula en la caixa anomenada "cerca" i fer clic en el botó "Vés-hi"
- A través de l'índex automàtic.
- Navegant i navegant... que d'això també es tracta.