Eines de l'usuari

Ajuda:PrincipisPedagogics: Diferència entre les revisions

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 1: Línia 1:
 
[[Image:Icona comencem petit.png|left|288px]]  
 
[[Image:Icona comencem petit.png|left|288px]]  
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
Consulta la versió accessible d'aquest tutorial [[Principis pedagogics|aquí]].
  
 
= PRINCIPIS NORMATIUS  =
 
= PRINCIPIS NORMATIUS  =

Revisió de 17:35, 10 gen 2009

Icona comencem petit.pngConsulta la versió accessible d'aquest tutorial aquí.

PRINCIPIS NORMATIUS


Consulta la versió accessible d'aquest tutorial aquí

COM TREBALLAR LA RECERCA D'INFORMACIÓ AMB L'ALUMNAT?

Recerca Informacio
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: secundaria primaria)

COM ESCRIURE LES ENTRADES A L'EDUWIKI? MODEL D'ENTRADA
VÍDEO O GALERIA D'IMATGES

Podem afegir algun vídeo de youtube que il.lustri la nostra explicació, o una galeria d'imatges que podem penjar amb el picassa, bubbleshare o una presentació al Slideshare.

Les imatges ens serviran per poder explicar millor el que estem dient.

D'ON PODEM TREURE LES IMATGES?

Algunes adreces amb importants bancs d'imatges, oberts a tothom:

Abans de fer servir una imatge, hem de saber si la podem fer servir o no.

Hi ha gent que no vol que les seves fotografies o els seus dibuixos puguin ser utilitzats per altres persones. Diem que aquestes imatges tenen dret d'autor.

En canvi, hi ha molts fotògrafs, artistes, dibuixants, creadors o simplement persones en general que volen que les seves obres puguin ser utilitzades per la resta. Per expressar-ho fan servir uns documents anomenats Llicències.


Quines imatges podem fer servir?

Abans de comencar-197px-pd-icon.svg.png
Imatges sota domini públic. Tothom les pot fer servir.


Abans de comencar-gnu-fdl.png
Les que tenen Llicència de Documentació Lliure (GFDL). La Viquipèdia ens defineix aquesta llicència: “Estipula que qualsevol còpia del material, fins i tot de ser modificat, ha de portar la mateixa llicència. Les esmentades còpies poden ser venudes però, de ser produïdes en quantitat, han de ser distribuïdes en un format que garanteixi futures edicions.” La mateixa Viquipèdia és el millor exemple.


Abans de comencar-logo cc trademark.gif
Imatges amb Llicències Creatives Commons que ens permetin ser utilitzades. És un intent de reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. les llicències autoritzen certs usos lliurement definits pels autors. Les combinacions es generen al voltant de quatre condicions bàsiques:


  • Abans de comencar-cc icon attribution.gif Reconeixement, o Attribution (by): sempre que es reconegui l’autoria de l’obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • Abans de comencar-cc icon noncomm.gif No comercial, o Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Abans de comencar-cc icon noderivs.gif Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • Abans de comencar-cc icon sharealike.gif Compartir igual, o Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l’obra original.|


En cas de dubte...

Si no tenim gaire clar si podem fer servir una imatge, caldrà demanar el permís del seu autor. Podem fer-ho enviant un correu electrònic al seu propietari o al de la pàgina web, li expliquem perquè volem la seva imatge i li demanem la seva autorització.

Nosaltres us animem a fer les vostres fotografies, dibuixos i esquemes… ah, i a compartir el vostre treball amb altres companyes i companys… Tot plegat us farà sentir molt bé!

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat