Eines de l'usuari

Carlii

De EduWiki

Revisió de 16:45, 24 abr 2013; Carlii (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

 Arracada

Què és?

Una arracada és una mena de 'pendent' que es posa per moltes parts del cos però, normalment, és posa a les orelles. A més a més té un adorn en forma de penjoll.
Pot ser de molts colors i també formes. Els pendents se solen fabricar en  or, perquè representa bellesa i valor, si l'or del qual s'ha fabricat és de bona qualitat difícilment ocasionarà infeccions o problemes d'al·lèrgies. Els materials que es fan servir per crear-los poden ser des de metalls com pedres precioses. Són objectes fets artísticament i manualment.


Arracada.jpg

D'on provenen?

Als pobles de l'Orient, foradar les orelles per ficar unes arracades és una tradició ben antiga. La tradició religiosa ens explica que quan Moisès va construir el Tabernacle, les dones israelites el van portar com a obsequi els seus pendents. Antigament a les noces, l'home lliurava a la dona, un adorn per les orelles. Aquests presents s'anomenaven arres, d'on es derivaria el nom de arracades. La forma més comuna era la mitja lluna.
S'han trobat en sepultures de l'Edat de bronze pendents amb forma d'anella. Aquests es trobaven es escultures d'egipcis, fenicis, etruscs, assiris, celtes i ibers. Amb el nom de arracades s'entenen els pendents complets i més concretament els de més grandària. Dels fenicis, amb reminiscències assíries, són les esplèndides arracades d'or localitzades en el Tresor d'Aliseda. Els àrabs, durant la seva ocupació a Espanya, també van usar grans arracades junt amb penjolls. Un estil que va continuar en ús entre la població femenina fins i tot durant l'edat moderna.
Durant èpoques com la Renaixement i el Barroc la moda d'introduir un sol pendent en el cos es va difondre per tot Europa. Però arribats al segle XVII i XVIII, gairebé s'esvaneixen a causa de la nova moda d'usar perruques i pentinats que ocultaven les orelles. Al llarg del segle XIX, l'ús dels pendents va seguir discontinuat tant a Europa com a Amèrica, fins que al segle XX, va tornar a posar-se de moda. A principis del segle XX l'estil premsa va ser el més utilitzat que no obligava foradar el lòbul de l'orella.
Afortunadament, en aquests temps els mètodes i el procés per perforar l'orella han millorat molt, a més de que no és car, és gairebé sempre indolor.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat