Eines de l'usuari

Dorsal oceànica

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les dorsals oceàniques són grans serralades submergides sota els oceans que arriben a superar els 3.000 metres d’alçada. Els cims més elevats sobresurten de les aigües i formen illes. Estan entre els límits de les plaques tectòniques. Normalment presenten un solc central anomenat rift per on surt magma procedent de l'astenosfera i que es diposita als dos costats creant més sòl oceànic.
Les dorsals oceàniques són formacions geològicament actives. Les plaques tectòniques creixen a les dorsals ja que el magma puja cap a munt i dóna lloc a noves muntanyes. També es poden formar volcans si el magma puja per escletxes. Es formen a partir del Magma que sorgeix d’entre dues plaques tectòniques, degut al moviment de les plaques. El Magma cau pels cantons creant muntanyes submergides, que quan arriben a la superfície formen illes.
Són un sistema continu de relleus submergits de més de 60.000Km de longitud, i s’estén per tots els oceans. Totes les dorsals oceàniques del món connectades entre si.
Les dorsals oceàniques es van descobrir cap als anys 50, perquè aquell any es van començar a estudiar. El vaixell Vema de la universitat de Columbia va travessar l’oceà Atlàntic estudiant el sòl oceànic. Primer es van pensar que només hi havia sistemes dorsals a l’oceà Atlàntic. Després es va veure que n’hi havia per tots els oceans i que estaven connectats.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat