Eines de l'usuari

Grècia

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Grècia clàssica.

Greant.jpg


La formació de la Grècia clàssica.

La formació de la Grècia clàssica és degut a la confluència de 3 grups diferents: la civilització minoica (centrada a Creta), la civilització micènica i l’aportació d’una sèrie d’invasions procedents del nord de la península balcànica, la més important és la dels doris.

L'origen dels micènics anà lligat a les invasions de grups indoeuropeus durant els primers segles del segon mil•lenni aC. Aquests pobles, procedents del nord, anaren infiltrant-se fins a cobrir gairebé tota la península i donaren lloc als pobles que en la tradició clàssica foren anomenats aqueus. Les invasions micèniques arribaren fins en alguna de les illes, com Creta, vers els ss XV-XIV aC i provocaren la darrera fase minoica. Els aqueus, coneguts per les restes de ciutats (Micenes, Pilos, Tirint i fins la mateixa Atenes), foren els protagonistes de l'expedició contra Troia.
Cap els anys 1100-800 aC hi ha un ampli i successiu moviment de pobles. Són coneguts amb el nom d'invasió tessàlica, beòcia i dòrica. La més important fou la dòrica. Els doris travessaren el Peloponès i, ajudats per les armes de ferro, desposseïren els micènics, en destruïren les fortificacions i els obligaren a fer-se a la mar o a fugir a les muntanyes. Per aquest motiu es produí un moviment colonitzador cap a Orient que determinà la formació de poblacions gregues a les illes de l'Egea i a la costa occidental de l'Àsia Menor.

Enllaços d'interès:
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0031036
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0031037

Principals polis de la Grècia clàssica.

Atenes

La principal i més famosa de les ciutats de la Grècia antiga. Està a la zona de l'Àtica.
Un dia Atena i Poseidó competien per posar-li el seu nom a la ciutat, cadascun va entregar una gran ofrena a la ciutat. Poseidó va oferir un llac d’aigua salada, però els déus van pensar que a la ciutat no li feia falta aigua salada, perquè no la podrien aprofitar; en canvi la deesa Atena va canviar l’aigua salada i va fer néixer una magnífica olivera (la primera olivera del món). De l’olivera sí que podrien treure profit perquè podrien menjar saboroses olives i fabricar oli.
Així doncs, Atenea va acabar sent la patrona de la ciutat, la qual va rebre d'ella el seu nom, Atenes.

Atenea.jpg

Enllaços d'interès:

http://www.grecotour.com/atenas/historia-de-atenas/


http://ca.wikipedia.org/wiki/Hist%C3%B2ria_d%27Atenes

Esparta

Esparta era una antiga polis de l’antiga Grècia situada a la península del Peloponès al costat del riu Eurotas. Va ser la capital de Lacònia i una de les polis gregues més importants junt amb Atenes i Tebes.

El seu déu patró era Ares, déu de la guerra.

Esparta.jpg

http://es.wikipedia.org/wiki/Esparta

Tebes

Tebes és una ciutat de Grècia situada a 48km al nord-oest d’Atenes.
En temps antics, va ser la ciutat més gran de la regió de Beòcia, territori que estava dividit en dues parts pel riu Onquestos, del que Tebes estava situada al sud; al nord, es trobava Orcomeno.

Tebes.jpg

http://es.wikipedia.org/wiki/Tebas_(Grecia)

Les olimpíades gregues

Les primeres olimpíades que es varen celebrar van ser a Olímpia,
l’any 766 aC.
Només deixaven participar a nois d’origen grec, les noies no hi tenien accés;
ja que per a elles hi havia uns altres tipus de tornejos esportius.

http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/zeus/olympia1.htmEnllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat