Eines de l'usuari

Neptú

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca


Neptú, vuitè planeta des del Sol, és un lloc molt fred.Ocasionalment, Plutó, el novè planeta creua l'òrbita deNeptú i es converteix en el "vuitè planeta".

El seu color blavós prové de la seva atmosfera de metà gasós. El planeta té vuit  llunes i un sistema d'anells molt tènue i estret.
És el planeta més exterior dels gegants gasosos i el primer que va ser descobert gràcies a prediccions matemàtiques.


L'interior de Neptú és roca fosa amb aigua, metà i amoníac líquids. L'exterior és hidrogen, heli, vapor d'aigua i metà, que li dóna el color blau.
Neptú és un planeta dinàmic, amb taques que recorden les tempestes de Júpiter. La més gran, la Gran Taca Fosca, tenia una mida similar al de la Terra, però el 1994 va desaparèixer i esva format una altra.

Els vents més forts de qualsevol planeta del sistema solar són els de Neptú. Molts d'ells bufen en sentit contrari al de rotació. Prop de la Gran Taca Fosca s'hanmesurat vents de 2.000 Km / h.


La nau Voyager II es va apropar a Neptú l'any 1989 i el va fotografiar. Va descobrir sis de les vuit llunes que té i va confirmar l'existència d'anells. Neptú té un sistema de quatre anells estrets, prims i  molt tènues, difícils de distingir amb els telescopis terrestres. S'han format a partir de partícules de pols, arrencades de les llunes interiors pels impactes de meteorits petits.

En l'atmosfera de Neptú s'arriba a temperatures properes als 260 º C sota zero. Els núvols, de metà congelat, canvien amb rapidesa.

La distància que ens separa de Neptú es pot entendre millor amb dues dades: una nau ha de fer un viatge de dotze anys per arribar i, des d'allà, els seus missatges triguen més de quatre hores per tornar a la Terra.


Dades sobre Neptú La Terra
Tamany: radi equatorial 24.746 km. 6.378 km.
Distància mitjana al Sol 4504300000 km. 149.600.000 km.
Dia: període de rotació sobre l'eix 16,11 hores 23,93 hores
Any: òrbita al voltant del Sol 164,8 anys 1 any
Temperatura mitjana superficial -200 º C 15 º C
Gravetat superficial a l'equador 11 m/s2 9,78 m/s2


Les llunes de Neptú
Des de Neptú, el Sol està molt lluny, 30 vegades més que la Terra, i només sembla un puntet molt brillant. Tots els altres planetes estan entre ell i el Sol, a distàncies enormes, de manera que no es veuen. Però hi ha una cosa.:El 10 d'octubre de 1846, menys de tres setmanes després del descobriment de Neptú, l'astrònom William Lassell va descobrir que tenia un satèl.lit, i brillava més que els dos satèl.lits d'Urà coneguts fins aleshores.
Tritó .- Té un diàmetre de 2.700 km i gira a 355.000 km de Neptú en poc menys de 6 dies. Dues característiques el fan especial: és l'únic satèl.lit gran que gira en direcció contrària a la rotació del seu planeta i és l'objecte del sistema solar on s'ha mesurat la temperatura mitjana més freda, 235 º C sota zero.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat