Eines de l'usuari

Neurones

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

LES NEURONES

Neurones.jpg


 Les neurones són cèl·lules especialitzades, que connectades formen els nervis .


PARTS D'UNA NEURONA

Les neurones poden passar-se missatges les unes a les altres perquè estan connectades entre si per mitjà de les seves prolongacions curtes (dendrites) o llarga (axó).


TIPUS DE NEURONES

Hi ha tres tipus de neurones: sensorials, d'associació i motores.

Les neurones sensorials, que connecten els òrgans dels sentits amb els centres nerviosos. Els seus axons es reuneixen en feixos per formar els nervis sensorials.

Les neurones d'associació, que formen circuits molt complicats als centres nerviosos. Reben aquest nom perquè estableixen connexions múltiples entre elles, i d'aquesta manera queden associades per tractar en conjunt tota la informació que reben i elaborar les respostes més adients.

Les neurones motores, que connecten els centres nerviosos amb les parts del cos que executen les ordres: els músculs. Els seus axons s'apleguen en feixos i formen els nervis motors.


FUNCIONAMENT DE LES NEURONES

A cada neurona, el senyal nerviós hi entra per les prolongacions curtes (dendrites) i en surt per l'axó. Les neurones estan repartides per tot el cos. Les neurones les fan servir per captar informació, processar-la i donar ordres.


ESQUEMA DELS TIPUS DE NEURONES

Esquema neurones.jpg
Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat