Eines de l'usuari

Ones sísmiques

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les ones sísmiques

Les ones sísmiques són les ones d’energia, causades pel trencament sobtat de roques de l’interior de la terra, que fan que el terratrèmol arribi més lluny.

Hi ha 3 tipus d'ones sísmiques: ones primàries, ones secundàries i ones superficials.

Ones sismiques.png  


Ones primàries: Són les ones que es propaguen en el mateix sentit que la vibració de les partícules. Són les primeres ones que arriben a la superfície terrestre.

Ones secundàries:  Es tracta d’ones que es propaguen perpendicularment al sentit de vibració de les partícules. Són les ones que arriben després de les ones primàries.  

Ones superficials: Aquestes ones es produeixen a la superfície terrestre per interacció de les ones primàries i secundàries. Aquestes ones són les que causen més danys. Hi ha dos tipus d’ones superficials:   

  • Ones Love: Són les ones més ràpides i produeixen moviments horitzontals al terreny de manera perpendicular a la propagació.
  • Ones Rayleigh: Són les ones que es mouen rodant amunt i avall de manera similar a les onades del mar. Acostumen a ser més energètiques que les ones Love i, en molts casos, són les que produeixen més destrosses.


Ones.sismiques.png

Ones superficials


 


Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat