Eines de l'usuari

Sant Pau del Camp

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sant Pau del Camp és l'església més antiga que hi ha al barri del Raval i una de les més antigues de Barcelona. La seva construcció és anterior a l'any 911.

En general l'edifici està ben conservat, només el campanar està mig derruït.


L'església de Sant Pau del Camp va ser construïda entre l'any 897 i el 911, entre el segle IX i el X. Esta situada al carrer Sant Pau 101 a Barcelona, al barri del Raval. Era un monestir on vivien els monjos i ara és una de les esglésies romàniques millor conservades.

L'església consta d'una nau única coberta amb volta de canó, amb planta de creu grega i amb tres absis. El claustre està sostingut per columnes decorades amb capitells escolpits amb imatges bíbliques.

L'església que estudiem, l'any 911 ja existia, i estava situada fora de la muralla de la ciutat. A finals del segle X, igual que Barcelona, va ser destruida per Al-Mansur, que era el governador de Tuníssia. Aquest va destruir el Monestir de Sant Pau del Camp perquè estava situat al camí que portava a Barshiluna -nom que els àrabs donaven a la nostra ciutat-.
Santpaudelcamp.jpg

Una mica d'història

Després de la caiguda de l'Imperi Romà trobem un petit poblet al voltant de l'església de Sant Pau, és el primer nucli habitat del Raval.

En aquella època, a l'Edat Mitjana, la majoria de la gent es dedicava a treballar el camp, eren pagesos. Les condicions de vida eren dolentes i molt dures.

L'església de Sant Pau va resistir la destrucció de Barcelona que va provocar Al-Mansur. En aquell moment l'església de Sant Pau no estava a dins de la ciutat de Barcelona sinó en el camí que portava a "Barshiluna", tal com anomenaven els àrabs la ciutat.

En el segle XI Barcelona comença a créixer cap a la banda del que avui són els barris de la Ribera i la Barceloneta; és aleshores quan es construeix la segona muralla, però el Raval continua quedant fora de la ciutat.

L'església de Sant Pau del Camp i tot el Raval no entraran a formar part de la ciutat de Barcelona fins al segle XIV, quan es construeix la tercera muralla.
Mostra un mapa més gran


MÉS INFORMACIÓ

Sant Pau del Camp per l'escola Collaso i Gil

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat