Eines de l'usuari

Àliga cuabarrada

De EduWiki

Revisió de 11:48, 16 març 2010; Halcon gerifalte (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'àguila cuabarrada (Aquila pennata) és una au rapinyaire gran, una mica més petita que l'àguila daurada. Els trets que ens permeten diferenciar l'àguila perdiuera dels altres rapinyaires són els següents: una taca blanca a l'esquena que contrasta amb la resta de l'esquena de color marró xocolata; la seva panxa blanca amb un pigallat marró del coll fins a la panxa. També es pot destacar per la seva cua amb barra terminal fosca, d'on ve que també se la conegui com a àguila cuabarrada. Els joves presenten un altre tipus de plomatge, de color vermellós.

Té una envergadura entre 150 i 170 cm.

És una au característica de les regions semiàrides i càlides del Paleàrtic. A Europa la trobem nidificant a les serres mediterrànies de clima suau. Als Països Catalans es distribueix a les muntanyes mitjanes, atenyent les màximes densitats a la serralada Prelitoral. A Catalunya n'hi ha unes 65 parelles nidificants (2006).

Nidifica preferentment a cingleres i caça a terrenys oberts com garrigues, àrees de vegetació laxa. S'alimenta d'un grup restringit de vertebrats, com mamifers, aus i alguns rèptils. La posta normalment varia entre 1 i 2 ous, excepcionalment 3 en casos de molta disponibilitat d'aliment.

Les seves poblacions han patit una davallada considerable en les darreres dècades.

Aquesta àliga té molts noms als Països Catalans entre els quals hi ha: àliga perdiguera, àliga cuabarrada, àliga de panxa blanca, àliga gallinera o àliga astorenya.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat