Eines de l'usuari

Àliga reial

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'àliga reial (Aquila chrysaetos) - encara que algú també en va dir Falco chrysaetos -,  és un rapinyaire diürn de la família de les àligues. Tot i les amenaces que fan perillar l'espècie, no està en perill d'extinció. Fa entre 75 i 88 cm de cap a cua. Té un color de plomatge molt fosc i una taca daurada al cap (d'aquí  li ve l'altre nom català: "àliga daurada") . Hi ha 7 subespècies d' àliga però la que viu aquí tot l'any és Aquila chrysaetos homeryi i, només com a hivernant, la Aquila chrysaetos chrysaetos.

Es pot considerar adult cap als 5 o 6 anys. Fa diferents nius per si en algun hi hagués risc o es desmuntés. Els fa en penya-segats o parets bastant inclinades de roca. Pon normalment 2 ous encara que ha arribat a pondre'n 4 de color blanc i tacats de vermell que són covats durant 50 dies. Un cop el poll ha nascut, tardarà encara 12 setmanes per volar. Tot el menjar l'agafa el poll més gran i el petit, o es mor per falta de menjar, o el mata el més gran. Quan escull la seva parella ja és per tota la vida.

S'alimenta de llebres, marmotes, conills, isards joves, guineus, perdius, i altres preses. Com que durant els mesos d'hivern no hi ha tantes preses, no dubta a menjar carronya ni altres rapinyaires com el duc, els falcons, aligots, gamarussos i fins i tot preses del doble de mida d'una guineu, com és el cas del golut.

Pot volar fins a 240km/h de velocitat.

Els habitants nòmades del Kirguizistan en fan servir exemplars entrenats per a caçar preses que captura en vols rasants.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat