Eines de l'usuari

Ajuda:PrincipisPedagogics

COM ESCRIURE LES ENTRADES A L'EDUWIKI? MODEL D'ENTRADA


DEFINICIÓ

Per tal que totes les entrades tinguin una estructura semblant començarem escrivint una breu definició del tema o paraula treballada.

Per fer aquesta definició tindrem present que el primer que hem de fer és dir de què parlem, és a dir classificar el que estem definint a la categoria pertinent. A continuació posem alguns exemples:

 • Si definim la paraula DOFÍ haurem de dir que és un animal, i a partir d'aquí dir quin tipus d'animal és: mamífer, cetaci…
 • Si definim PULMÓ haurem de dir que és un òrgan de l'aparell respiratori…
 • Si definim CADIRA que és un moble….

Sempre començarem la definició 'incorporant la paraula', de la mateixa manera que quan ens fan una pregunta incorporem la pregunta dins la resposta, aquí van alguns exemples:

 • DOFÍ: El dofí és un animal marí de la família dels mamífers….
 • PULMÓ: El pulmó és un òrgan de l'aparell respiratori…
 • CADIRA: La cadira és un moble…

Un cop hem fet la primera definició hem d'ampliar el contingut amb la funcionalitat, situació o classificació:

 • Direm quina és la seva funció si és un aparell del cos humà, màquina o objecte.
 • Si és un animal, direm quin és el seu habitat i el classificarem segons quina sigui la seva família.
 • Si és un fet històric, l'ubicarem en el temps (període en anys).


ELEMENTS, PARTS, FASES O APARTATS

Quan la nostra entrada va més enllà de la definició de la paraula que treballem, emprem una estructura fàcil. Això permet als alumnes organitzar-se i tenir clar el treball a fer

És per això que proposem una sèrie de preguntes que guiïn els passos a seguir:

Pels temes de socials:

 • Enumera i explica les diferents etapes d'aquest període o fet històric.
 • Personatges o situacions més destacades o importants a cada etapa.

Pels temes de naturals:

 • Enumera i explica les parts o elements més importants.
 • Explica les funcions de cada part o element.
 • Descriure les parts de l'animal i quina és la funció de cada part.


ESQUEMA

Podem afegir un esquema a la nostra definició, ens ajudarà a aclarir conceptes. Aquí teniu uns exemples de com poden ser aquests esquemes:

Esquemes
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: educacio)

Per fer els esquemes podeu fer el següent:

 • Fer l'esquema amb l'Open Office Dibuix i un cop acabat, anar a Fitxer-Exporta i allà li diem que sigui una imatge jpg. Quan la tinguem la pugem dins l'entrada com a una imatge.
 • Aprofitar alguns dels recursos web que tenim i que ja ens desen l'esquema com a imatge. Un dels recursos és el Gliffy.
 • Fer l'esquema amb algun programa creat amb aquesta finalitat, tipus CmapTools

Ja veieu, hi ha diferents maneres de fer esquemes, ara només us toca triar!


VÍDEO O GALERIA D'IMATGES

Podem afegir algun vídeo de youtube que il.lustri la nostra explicació, o una galeria d'imatges que podem penjar amb el picassa, bubbleshare o una presentació al Slideshare.

Les imatges ens serviran per poder explicar millor el que estem dient.

D'ON PODEM TREURE LES IMATGES?

Algunes adreces amb importants bancs d'imatges, oberts a tothom:

Abans de fer servir una imatge, hem de saber si la podem fer servir o no.

Hi ha gent que no vol que les seves fotografies o els seus dibuixos puguin ser utilitzats per altres persones. Diem que aquestes imatges tenen dret d'autor.

En canvi, hi ha molts fotògrafs, artistes, dibuixants, creadors o simplement persones en general que volen que les seves obres puguin ser utilitzades per la resta. Per expressar-ho fan servir uns documents anomenats Llicències.


Quines imatges podem fer servir?

Abans de comencar-197px-pd-icon.svg.png
Imatges sota domini públic. Tothom les pot fer servir.


Abans de comencar-gnu-fdl.png
Les que tenen Llicència de Documentació Lliure (GFDL). La Viquipèdia ens defineix aquesta llicència: “Estipula que qualsevol còpia del material, fins i tot de ser modificat, ha de portar la mateixa llicència. Les esmentades còpies poden ser venudes però, de ser produïdes en quantitat, han de ser distribuïdes en un format que garanteixi futures edicions.” La mateixa Viquipèdia és el millor exemple.


Abans de comencar-logo cc trademark.gif
Imatges amb Llicències Creatives Commons que ens permetin ser utilitzades. És un intent de reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. les llicències autoritzen certs usos lliurement definits pels autors. Les combinacions es generen al voltant de quatre condicions bàsiques:


 • Abans de comencar-cc icon attribution.gif Reconeixement, o Attribution (by): sempre que es reconegui l’autoria de l’obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
 • Abans de comencar-cc icon noncomm.gif No comercial, o Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
 • Abans de comencar-cc icon noderivs.gif Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
 • Abans de comencar-cc icon sharealike.gif Compartir igual, o Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l’obra original.|


En cas de dubte...

Si no tenim gaire clar si podem fer servir una imatge, caldrà demanar el permís del seu autor. Podem fer-ho enviant un correu electrònic al seu propietari o al de la pàgina web, li expliquem perquè volem la seva imatge i li demanem la seva autorització.

Nosaltres us animem a fer les vostres fotografies, dibuixos i esquemes… ah, i a compartir el vostre treball amb altres companyes i companys… Tot plegat us farà sentir molt bé!

Enllaços
Vistes
 
Navegació
Eines