Eines de l'usuari

Ajuda:Principis pedagogics

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

PRINCIPIS NORMATIUS

L'objectiu de l'Eduwiki és la construcció d'una eina útil per a l'alumnat d'entre 6 i 16 anys. Serà un treball col·lectiu, fet entre moltes persones, i seguirem uns principis i unes normes per tal de fer-lo ben fet i de respectar el dels altres.

El marc general:

 • Els continguts que hi posem fomentaran el respecte a les persones.
 • Ens esforçarem en fer definicions senzilles i entenedores, però completes.

Quan treballem en els continguts:

 • Si estem treballant en una entrada i no l'hem acabada, posarem el rètol de provisional i, al costat, el nom de la nostra escola, institut, biblioteca etc. per tal que si hi ha més persones treballant en la mateixa paraula o el mateix tema s'hi puguin posar en contacte.
 • Sempre que trobem un rètol que digui “provisional” no modificarem res perquè vol dir que les persones que estan treballant en l'entrada encara no hi han posat tot el que volien col·locar.
 • Les definicions s'aniran ampliant i millorant progressivament. Això vol dir que agrairem que es col·labori en l'entrada que nosaltres hem iniciat, perquè vol dir que és interessant. Cal tenir present, però, que només modificarem una entrada per millorar-la i no confondrem ampliar amb complicar.

La qualitat de les entrades:

 • Les entrades tindran un màxim d'unes 30 línies. Per ampliar els continguts farem enllaços a les paraules clau; d'aquesta manera crearem entrades adequades per a alumnat de diferents edats.
 • Abans de penjar una entrada a la wiki-xer ens assegurarem que és correcta: que no té faltes d'ortografia, que està ben redactada i que hem utilitzat el vocabulari adequat.
 • Quan en un tema hi hagi més d'un punt de vista, les entrades es redactaran mostrant-los tots.
 • Sempre que fem servir textos o imatges d'altres persones, indicarem el seu origen o l'autoria.

LA RECERCA D'INFORMACIÓ AMB L'ALUMNAT

Quan ens posem a escriure la nostra entrada, segur que tenim molta informació. El primer que farem és pensar què en sabem:

 • què en sabíem abans de començar a treballar
 • què hem après a classe
 • què hem trobat en diferents fonts d'informació: enciclopèdies (en paper o digitals), llibres, vídeos, entrevistes, etc.

I, després, ordenarem tota aquesta informació.

Quan volem escriure sobre un tema, és molt útil:

 • fer una llista de paraules o idees
 • mirar com es relacionen
 • ordenar quines idees són les més importants i quines en depenen abans de començar a redactar el text.
 • comprovar que la nostra informació contesta: qui, què, quan, com, on i per què. Pot ser que alguna d'aquestes informacions no hi sigui, o que hi hagi d'altres informacions fora d'aquestes preguntes que ens siguin molt útils, però en pot ajudar a centrar i ordenar el nostre text.

És important que la informació la redactem amb les nostres paraules, que contrastem les informacions que hem trobat en documents diversos i ens adonem dels aspectes en què coincideixen i dels que els diferencia.

Quan utilitzem les paraules que ja han fet servir altres persones, els 'citarem', és a dir, direm de qui és la idea que utilitzem i d'on hem tret les frases que hem copiat.

També:

 • pensarem si hi hem de posar algun esquema, foto, dibuix, vídeo, enllaç…
 • decidirem si hi posem enllaços interns (ens porten a entrades -o pàgines- de la nostra wiki que poden estar ja creades o no).
 • decidirem si hi posem enllaços externs (ens fan sortir de la nostra wiki, és a dir, que ens porten a altres webs.)

COM ESCRIURE LES ENTRADES A L'EDUWIKI? Model d'entrada.

DEFINICIÓ

Per tal que totes les entrades tinguin una estructura semblant començarem escrivint una breu definició del tema o paraula treballada.

Per fer aquesta definició tindrem present que el primer que hem de fer és dir de què parlem, és a dir classificar el que estem definint a la categoria pertinent. A continuació posem alguns exemples:

  * Si definim la paraula DOFÍ haurem de dir que és un animal, i a partir d'aquí dir quin tipus d'animal és: mamífer, cetaci…
  * Si definim PULMÓ haurem de dir que és un òrgan de l'aparell respiratori…
  * Si definim CADIRA que és un moble…. 

Sempre començarem la definició 'incorporant la paraula', de la mateixa manera que quan ens fan una pregunta incorporem la pregunta dins la resposta, aquí van alguns exemples:

  * DOFÍ: El dofí és un animal marí de la família dels mamífers….
  * PULMÓ: El pulmó és un òrgan de l'aparell respiratori…
  * CADIRA: La cadira és un moble… 

Un cop hem fet la primera definició hem d'ampliar el contingut amb la funcionalitat, situació o classificació:

  * Direm quina és la seva funció si és un aparell del cos humà, màquina o objecte.
  * Si és un animal, direm quin és el seu habitat i el classificarem segons quina sigui la seva família.
  * Si és un fet històric, l'ubicarem en el temps (període en anys).

ELEMENTS, PARTS, FASES O APARTATS

Quan la nostra entrada va més enllà de la definició de la paraula que treballem, emprem una estructura fàcil. Això permet als alumnes organitzar-se i tenir clar el treball a fer

És per això que proposem una sèrie de preguntes que guiïn els passos a seguir:

Pels temes de socials:

 • Enumera i explica les diferents etapes d'aquest període o fet històric.
 • Personatges o situacions més destacades o importants a cada etapa.

Pels temes de naturals:

 • Enumera i explica les parts o elements més importants.
 • Explica les funcions de cada part o element.
 • Descriure les parts de l'animal i quina és la funció de cada part.


ESQUEMA

Podem afegir un esquema a la nostra definició, ens ajudarà a aclarir conceptes. Aquí teniu uns exemples de com poden ser aquests esquemes:

Esquemes
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: educacio)

Per fer els esquemes podeu fer el següent:

 • Fer l'esquema amb l'Open Office Dibuix i un cop acabat, anar a Fitxer-Exporta i allà li diem que sigui una imatge jpg. Quan la tinguem la pugem dins l'entrada com a una imatge.
 • Aprofitar alguns dels recursos web que tenim i que ja ens desen l'esquema com a imatge. Un dels recursos és el Gliffy.
 • Fer l'esquema amb algun programa creat amb aquesta finalitat, tipus CmapTools

Ja veieu, hi ha diferents maneres de fer esquemes, ara només us toca triar!


VÍDEO O GALERIA D'IMATGES

Podem afegir algun vídeo de youtube que il.lustri la nostra explicació, o una galeria d'imatges que podem penjar amb el picassa, bubbleshare o una presentació al Slideshare.

Les imatges ens serviran per poder explicar millor el que estem dient.

D'ON PODEM TREURE LES IMATGES?

Algunes adreces amb importants bancs d'imatges, oberts a tothom:

Abans de fer servir una imatge, hem de saber si la podem fer servir o no.

Hi ha gent que no vol que les seves fotografies o els seus dibuixos puguin ser utilitzats per altres persones. Diem que aquestes imatges tenen dret d'autor.

En canvi, hi ha molts fotògrafs, artistes, dibuixants, creadors o simplement persones en general que volen que les seves obres puguin ser utilitzades per la resta. Per expressar-ho fan servir uns documents anomenats Llicències.


Quines imatges podem fer servir?

Abans de comencar-197px-pd-icon.svg.png
Imatges sota domini públic. Tothom les pot fer servir.


Abans de comencar-gnu-fdl.png
Les que tenen Llicència de Documentació Lliure (GFDL). La Viquipèdia ens defineix aquesta llicència: “Estipula que qualsevol còpia del material, fins i tot de ser modificat, ha de portar la mateixa llicència. Les esmentades còpies poden ser venudes però, de ser produïdes en quantitat, han de ser distribuïdes en un format que garanteixi futures edicions.” La mateixa Viquipèdia és el millor exemple.


Abans de comencar-logo cc trademark.gif
Imatges amb Llicències Creatives Commons que ens permetin ser utilitzades. És un intent de reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. les llicències autoritzen certs usos lliurement definits pels autors. Les combinacions es generen al voltant de quatre condicions bàsiques:


 • Abans de comencar-cc icon attribution.gif Reconeixement, o Attribution (by): sempre que es reconegui l’autoria de l’obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
 • Abans de comencar-cc icon noncomm.gif No comercial, o Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
 • Abans de comencar-cc icon noderivs.gif Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
 • Abans de comencar-cc icon sharealike.gif Compartir igual, o Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l’obra original.|


En cas de dubte...

Si no tenim gaire clar si podem fer servir una imatge, caldrà demanar el permís del seu autor. Podem fer-ho enviant un correu electrònic al seu propietari o al de la pàgina web, li expliquem perquè volem la seva imatge i li demanem la seva autorització.

Nosaltres us animem a fer les vostres fotografies, dibuixos i esquemes… ah, i a compartir el vostre treball amb altres companyes i companys… Tot plegat us farà sentir molt bé!

Enllaços
 • edu3.cat
 • edu365.cat
 • xtec.cat