Eines de l'usuari

Àliga

De EduWiki

(S'ha redirigit des de: Aliga)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

  L’ÀLIGA REAL  

CARACTERÍSTIQUES 

L'àguila  és una  au de la família de les rapinyaires, autèntic depredador dels camps i símbol majestuós quan vola dominant amb la seva vista tot el que passa a molts metres d'on ella es troba.  És un vertebrat amb  una mida alar de 2,2 metres i una tonalitat marró clar. Els exemplars joves tenen la cua blanca a l'arrel i fins i tot algunes zones blanques a les ales.


HÀBITAT

L'àguila és una au molt adaptable. En altres temps era nativa de tota la zona temprada de l'hemisferi Nord. Al centre d'Europa va patir un fort extermini. A Catalunya la podem trobar  als Pirineus i altres serralades.


 REPRODUCCIÓ

Són amants del seu territori on tenen diferents nius, alguns molt antics. Aquests nius no es troben a la part més alta de la serralada  on viuen; normalment els  fan en coves rocalloses i només a vegades als arbres i generalment en una zona més baixa que el seu territori de caça. 

L’ incubació  comença entre  març i maig i té una durada aproximada de 43 dies. Només incuba la femella, restant al niu fins i tot després que els petits han sortit de l'ou, fins a 5 setmanes que és quan els han sortint les plomes. Llavors, el pollet, normalment únic, es queda sol, rebent l'aliment un cop al dia. Quan han passat 8 setmanes, l'àguila té el plomatge complert i als 80 dies ja comença a volar.  La maduresa sexual l'assoleixen antre els cinc i sis anys.


ALIMENTACIÓ

 És un caçador carnívor que persegueix la seva presa entre els animals d'una certa grandària, però no és insistent i si després d'uns metres de persecució no ha pogut caçar, abandona. Normalment li agrada caçar cabrits, xais i animals més petits, però en cas de necessitat arriba a caçar animals de mida més gran. 

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat