Eines de l'usuari

Aranya

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca


Aranya.jpg
Les aranyes (Araneae) són un artròpodes respiradors d'aire que tenen vuit potes, i ullals capaços d'injectar verí. Les aranyes viuen a tots els continents tret de l'Antàrtida. El 2008 s'havien descrit aproximadament 40.000 espècies d'aranya i 109 famílies.

Les aranyes es diferencien de la resta d'artròpodes pel fet que el seu cos està format per dues parts (el cefalotòrax i l'abdomen). Les aranyes no tenen músculs extensors a les potes, de manera que les estenen per pressió hidràulica.

El seu abdomen presenta apèndixs que han estat modificats en fileres que deixen anar teranyina. Les teranyines varien molt en mida, forma i quantitat de fil utilitzat. Sembla que la teranyina en forma d'espiral circular podria ser una de les formes més primitives, i les aranyes que produeixen teranyines enredades són més abundants i diverses.

El 2008 van descobrir una espècie herbívora, però totes les altres espècies conegudes són predadores que s'alimenten principalment d'insectes i altres aranyes, tot i que algunes espècies grans també cacen ocells i sargantanes. Les aranyes utilitzen un ampli ventall d'estratègies per capturar les seves preses: caçar-les en teranyines enganxifoses, lligant-les amb fils enganxifosos, imitant la presa per evitar ser detectades, o perseguint-les.

Els mascles de la majoria d'espècies sobreviuen uns quants aparellaments abans que les femelles se'ls mengin. Les femelles teixeixen recipients pels ous, cadascun dels quals pot contenir centenars d'ous. Les femelles de moltes espècies cuiden les cries, duent-les a sobre o compartint-hi aliment. Una minoria d'espècies construeixen teranyines comunes que poden allotjar entre unes poques aranyes i 50.000. Tot i que la majoria d'aranyes viuen un màxim de dos anys, les taràntules i altres aranyes semblants poden viure fins a 25 anys en captivitat.

Mentre que el verí d'algunes espècies és perillós pels humans, els científics investiguen actualment l'ús del verí de les aranyes en la medicina i com a pesticida no contaminant.


Òrgans sensorials

La majoria d'aranyes tenen quatre parells d'ulls. El parell situat al davant tenen forma de copa i s'anomenen ocels ("petits ulls"). Només són capaços de detectar la direcció de la qual prové la llum. Els ulls principals de davant del cap de les aranyes són ocels en forma de copa que són capaços de formar imatges.


Ulls aranya.jpg

Mida

Les aranyes poden tenir mides molt diferents. Les més petites, Patu digua de Borneo, mesuren menys de 0,37 mm de llargada corporal. Les aranyes més grans i pesants són les taràntules, que poden mesurar fins a 90 mm de llarg i tenir una envergadura de potes de fins a 250 mm.


Les aranyes i la cultura

Les aranyes poden provocar aracnofòbia, una fòbia o por irracional a la seva presència, siguin o no perilloses per a la persona. Sovint per això són utilitzades com a símbol de la por, del desconegut i així apareixen en nombroses pel·lícules i contes. També pot representar la traïció (enganya les seves víctimes per atrapar-les a la xarxa) o paciència. És importrant destacar l'aranya anomenada vídua negra, una de les més grans del regne animal.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat