Eines de l'usuari

Aufrany

De EduWiki

Revisió de 07:03, 12 oct 2010; Dvert (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'aufrany, o voltor savi (Neophron percnopterus), anomenat miloca a les Balears, és un au de la família dels accipítrids (com d'altres voltors). De tots els voltors és el més petit (sobre 150 cm). Es tracta de l'única espècie viva del gènere Neophron.

Els joves són terrossos, mentre que els adults (a partir dels 5 anys d'edat) es caracteritzen pel seu cap i potes grogues, cos blanc, ales blanques d'extrems grisos i negres i cua blanca i ampla. Fan 85 centímetres de la punta del bec a la de la cua, assolint una envergadura d'1,7 metres i un pes mig de poc més de dos quilos.

Els aufranys volen normalment en solitari, tot i que de vegades segueixen altres congèneres o a voltors d'altres espècies i corbs. Habiten a la Península Ibèrica, Àfrica i el sud-oest d'Àsia fins a la Índia. A Espanya, l'aufrany és normalment un visitant estival, tot i que existeixen poblacions sedentàries a les illes de Menorca, Mallorca, Lanzarote i Fuerteventura.

Aquest voltor sol ser un dels darrers animals a tastar les carronyes de les que s'alimenta. Quan altres espècies majors han acabat gairebé tota la carn, l'aufrany arriba per engolir les restes de pell i carn que queden enganxades als ossos. Completa la dieta amb insectes i petits animals així com tot tipus de deixalles. També menja ous que trenca alçant-los amb el bec i llençant-los contra les roques. A l'Àfrica, els aufranys aconsegueixen trencar els ous dels estruços agafant pedres amb el bec i llançant-les repetidament contra la closca fins que aquesta cedeix, constituint un dels escassos exemples de l'ús d'eines al món animal. Els aufranys també són habituals dels abocadors on s'atipen de deixalles generades pels humans.

N'hi ha fonamentalment a coves situades sobre penya-segats i valls retallades, on ponen dos ous, entre març i abril, en un niu folrat de pèls d'animal (hi és comuna la llana d'ovella), branques i ossos. Transporten aquests materials amb el bec, al contrari que la resta de voltors que ho fan amb les urpes. L'ús intensiu de pesticides pot reduir la posta a un sol ou com ha passat a diverses zones de la Península Ibèrica on actualment es troba en regressió.

Aufrany.jpg 

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat