Eines de l'usuari

Bacteri

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els bacteris són els primers éssers vius que van poblar la terra. Els bacteris s'adapten en les condicions ambientals més extremes, com les profunditats oceàniques, o ambients sense oxigen. És el grup més divers de la natura!

Classificacio

Els bacteris es classifiquen en arqueobacteris, que són bacteris que viuen en els llocs més inhòspits; i els eubacteris, el grup que els inclou a la majoria, els beneficiosos i els mortals.

Carecterístiques

Són procariotes unicel·lulars, i medeixen entre 1 i 10 µm. Creixen en colònies, en forma de cocs, bacils, vibrions o espirils.

Nutrició

La majoria són heteròtrofs, és a dir, que obtenen l'energia de la matèria orgànica. També n'hi han d'autòtrofs, que obtenen l'energia mitjançant la fotosíntesi, com les plantes. Aquests tenen uns pigments que els ajuden a absorbir la llum del Sol, i tenyeixen l'aigua d'on viuen.

Heteròtrofs

Dins dels heteròtrofs s'hi distingeixen:

  • Sapròfits: S'alimenten de restes d'altres éssers vius, descomponent-los.
  •  Simbiòtics: S'associen positivament amb altres éssers vius, i esdevenen necessaris. Com la flora intestinal.
  • Paràsits: S'alimenten de teixits d'altres éssers vius, als que causen malalties. 

Reproducció

Els bacteris es reprodueixen asexualment, normalment per bipartició. La bipartició és que d'una cèl·lula en surtin dos d'iguals. Mitjançant-la, i si tenen prous recursos, en 350 hores poden passar d' 1 individu a 200.000.

Bacteris paràsits

Algunes malalties com el tètanus, la tuberculosi, les pneumònies, la gastroenteritis o la gonorrea, són generades per bacteris. Per lluitar contra aquestes malalties existeixen els antibiòtics, que són substàncies que maten o impedeixen la reproducció dels bacteris. El més conegut és la penicilina.

Bacteris al nostre servei

El nostre cos té milers de bacteris, sense els quals no podríem viure. En tenim a la pell, a l'intestí... També n'hi han que tracten els residus, o produeixen formatge, vinagre...


Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat