Eines de l'usuari

Badalona

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Badalona és una ciutat i municipi de la comarca del Barcelonès, situada entre la serralada de Marina i la costa marítima, a la riba esquerra del riu Besòs.

Limita al sudoest amb Sant Adrià de Besòs (Barcelonès); a l'oest amb Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i Montcada i Reixac (Vallès Occidental); al nord amb Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental); al nordest amb Tiana i Montgat (el Maresme); i al sudest amb la mar Mediterrània, amb 4,8 km de platja. Ocupa una àrea de 21,17 km2. Segons dades del 2009, la població se situa en 220.888 habitants [1], la qual cosa fa de Badalona la tercera ciutat de Catalunya per nombre d'habitants.

Badalona forma part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i de la província de Barcelona, i és el municipi més gran de la regió anomenada Barcelonès Nord o Baix Besòs, formada també per Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, i en la qual sovint s'inclou Tiana i Montgat.

Encara que s'hi han trobat restes de poblament neolític i un poblat ibèric, s'acostuma a datar la fundació de Badalona cap a l'any 100 aC, quan es va fundar la vila romana de Baetulo (o Bètulo).

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat