Eines de l'usuari

Barcino

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Barcino és el nom que antigament rebia Barcelona a l'època de l'Imperi romà i  que fou fundada l'any 15 aC a l'època de l'emperador August.

Emplaçament

La disposició de les portes d'accés a la ciutat i les restes arqueològiques que s'han trobat fan pensar que l'interior del recinte estava organitzat a la manera dels castrum:


  • Una via llarga central, Decumanus maximus, de 825 m., que travessa la ciutat des de la Porta Praetoria (ara Portal del Bisbe), passant pels actuals carrers del Bisbe, de la Ciutat i de Regomir fins a la Porta Decumana. D'aquestes dues portes, del portal del Bisbe en queden encara les torres a la plaça Nova, mentre que de la Porta Decumana se n'ha excavat les restes al carrer de Regomir.


  • Una via també central, perpendicular a l'anterior, Cardo maximo, de 550 m, que uneix la Porta Principalis Sinistra (Pl. de l'Àngel) i la Porta Principalis Dextra (que estava entre els carrers de Ferran i del Call), passant pels carrers de la Llibreteria i del Call.


  • Unes vies secundàries, Decumani minores, paraŀleles al Decumanus maximus , (actual carrer dels Gegants, ptge. de l'Ensenyança i carrer de Sant Domènech del Call)


  • Altres vies secundàries, Cardines minores, aquestes, repetin l'esquema, paral·leles al Cardo maximo, (com són ara els carrers de Sant Sever, Baixada de Santa Clara, de la Pietat, Bisbe Caçador, Font de Sant Miquel, Baixada de Sant Miquel).

En els espais delimitats per aquests carrers hi havia construïdes les domus (cases), els edificis públics termae (banys) i d'altres, el fòrum, el temple, …

Inicialment, la Porta Praetoria donava accés a la colònia. De les tres arcades que tenia, veiem actualment és un dels passos laterals per als vianants, i les dues torres de planta circular que defensaven els costats (s. I-V dC.).


Socials barcino barcino-maqueta.jpg

Barcino.jpg

Informació creada pel Ceip Àngel Baixeras

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat