Eines de l'usuari

Boix, Francesc

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Francesc Boix va néixer al número 17 del carrer Margarit, al barri del Poble-sec de Barcelona, l'any 1920.
Francesc Boix

Fotògraf de professió, va lluitar al bàndol republicà durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

En acabar la guerra, els republicans que havien escapat d'Espanya a França per refugiar-se, els van capturar i els van portar al camp de concentració de Mauthausen, a Àustria. Francesc Boix va estar allà els anys que va durar la II Guerra Mundial. Els nazis van posar a Francesc Boix a treballar en el laboratori fotogràfic del camp.

Francesc Boix es va adonar de la importància de les fotografies on es veia que els nazis mataven els qui estaven allà, que eren jueus, gitanos o republicans espanyols.

Hi havia una dona austríaca que donava als presos menjar d'amagat i a ella li van encomanar la missió de guardar els carrets de fotos que revelava en Francesc Boix.

Quan va acabar la guerra, es va fer el judici a Nuremberg amb els nazis que van capturar. Francesc Boix estava allà i els va mostrar els carrets revelats als jutges.

Al cap de tres anys, Francesc es va començar a sentir malament a causa d'una malaltia provocada per la seva estada al camp de  concentració (tuberculosi).

Al cap de sis anys, encara que el van operar a París, no va servir de res i l'any 1951 (aproximadament als trenta anys) va morir.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat