Eines de l'usuari

Calders,Pere

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca


Pere Calders va néixer a Barcelona(Catalunya) el 29 de setembre de 1912 i va morir el 21 de juliol de 1994 (als 81 anys). Va ser un dels escriptors catalans més populars del segle XX. Destaca sobretot com a contista, és a dir, una persona que escriu contes. També va ser un gran dibuixant.

Va viure fins als 8 anys al Vallès occidental. L’any 1920, la seva família es va mudar a Barcelona i això li permet anar a l’Escola Superior de Belles arts. Allí es donà a conèixer a L'Esquella de la Torratxa (1936), revista que dirigí durant la darrera època amb Avel·lí Artís i Gener. Va treballar de dibuixant publicitari i va col·laborar al diari AVUI ,en el qual va aconseguir publicar el seu primer conte. El 1937, es va allistar com a voluntari a l'exèrcit de la República i va ser destinat a la reraguarda de Terol, on va actuar com a cartògraf. Va rebre el premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1986. El 1992 fou investit doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1993 rebé el Premi Nacional de Periodisme. Les seves obres més importants són: Cròniques de la veritat ocultat (1995), Demà, a les tres de la matinada(1959), Ronda naval sota la boira(1966), Invasió subtil i altres contes (1978), Aqui descansa Nevares (1980), Tot s’aprofita (1983), De teves a meves (1980), etc.

Pere Calders es va escapar de la presó i va estar un temps a França i desprès d’això va exiliar-se a Mèxic. L’ obra d’aquest senyor és realment important, perquè està escrita en català a Mèxic i, tot i així, conserva totes les característiques, tradicions, situacions i contextos típics de Catalunya.Crèdits : 

·Radelyn Ivy Francisco Rocello,Dayana Alvarez Rodriguez,Ivett Montedeoca.  2n A i B IES PAU CLARIS.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat