Eines de l'usuari

Calendari

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

El calendari és una taula d'ordenació temporal que fem servir per a l'organització d'activitats socials. El cicle de la lluna va constituir el fonament per al primer calendari de la història. Però aquest calendari no va resultar pràctic ja que la successió de les estacions o les crescudes anuals dels rius, no coincideixen amb els mesos lunars, sent fenòmens que depenen del moviment de la terra al voltant del Sol, i no pas del de la lluna al voltant de la terra. Van ser els pobles mesopotàmics que es van adonar i van idear un altre calendari, compost de 12 mesos de 30 dies cadascun, faltaven, però, 5 dies per completar l'any solar de 365 dies. Els antics egipcis i els romans també van idear calendaris que tampoc van acabar d'anar bé per a tothom. Va ser el Papa Gregori XIII qui va encarregar al jesuita Christopher Clavius la reforma que va donar vida al conegut com a Calendari Gregorià que és el que, majoritàriament, es fa servir actualment en tot el món.

Tipus de calendaris

• Calendari solar: es fonamenta en la durada del cicle que descriu la terra al voltant del Sol(365 dies), per exemple el calendari egipci.

• Calendari lunar: es basa en el curs dels cicles lunars (354 dies repartits en 12 mesos), per exemple el calendari musulmà.

• Calendari luni-solar: la durada total és la d'un calendari solar, però els seus mesos segueixen les fases de la lluna, com per exemple el calendari hebreu.


Calendaris actuals

Al món també es fan servir calendaris que no són el Gregorià, com per exemple el Budista que comença amb el naixement de Buda l'any 543; el Xinès que és un calendari luni-solar; el Hebreu, també luni-solar basat en un algoritme molt complex que permet predir les dates exactes de la lluna nova; el Hindú que són un conjunt de calendaris astonòmics, solars i luni-solars; el musulmà que és solar o el també solar calendari persa. Si voleu saber-ne més us recomanem aquest vídeo:

Edu3.cat

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat