Eines de l'usuari

Cinema documentals

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

DOCUMENTALS

El documental és un cine didàctic realitzat sobre la base de materials presos de la realitat. La organització i estructura d'imatges, sons (textos i entrevistes) segons el punt de vista de l’autor determina el tipus de documental. Els seus personatges existeixen també fora del film.
En el documental es treballa amb material d’ arxiu: tomes,fotos o sons que pertanyen a aquella època pasada. Es pot treballar, també, amb imatges filmades, ara, dels llocs on van succeir aquells fets. El més important avans en la història del documental va ser la introducció i utilització de càmeres i so portàtils entre els anys 1950 i 1960. Altres avenços importants van ser l’aparició dels Magnetòfons portàtils, de pel•lícules de gran sensibilitat, d’objectius que permitien rodar amb llum natural i el zoom que permetia lliurar al càmera de portar una excessiva càrrega de lents i altres materials.


ELS COMENÇAMENTS:


La majoria dels autors afirmen que el cine documental va nèixer l’any 1922 al estrenar-se la pel•lícula Nanook el esquimal. Actualment el món del documental és molt variat, des del cine més tradiciónal fins al digital i tracten qualsevol activitat, remota o propera, artística o social, deportiva o científica sense excluïr el documental d’investigació ni el document etnogràfic.

TIPUS DE DOCUMENTALS:

DOCUENTAL ANIMAT:

L’ origen es situa en 1918 amb el documental “El undimiento de Lusitania” que recrea l’atac d’un submarí Alemany a un luxós creuer Britànic. El documental animat es tota pel.licula animada que parteix de materials de no ficció.

EL DOCUMENTAL POLÍTIC:

Durant la segona guerra mundial, el cine documental va tenir efctes de propaganda amb el fi d'animar a les tropes i el poble. 


EL DOCUMENTAL DE LA SOCIETAT:

Es tracten els temes de la riquesa, les festes, les tradicions de la vida burgesa.


EL DOCUMENTAL CRONISTA:

És el cine d'observació, la tecnologia permetia ja en 1960 gravar el so sincronitzat amb la imatge el que permetia càmeres més petites per portar a l'espatlla. Ja es podia filmar allò observat sense necessitat de platós ni de llums, ni de planificació i registrar la vida quotidiana sense manipular-la o modificar-la.

Camera antiga.jpg

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat