Cobaia
De EduWiki
Cobaia o conillet d'Índies (Cavia porcellus) és una espècie de mamífer rosegador. És originari del Perú. Aconsegueix un pes de fins a 1 kg, viu en àrees obertes i utilitza forats i caus per ocultar-se i protegir-se. Té una longevitat de 4 a 6 anys.
Noms que rep
En espanyol rep diversos noms segons el país: a la seva zona d'origen l'hi coneix com cuy (del quechua quwi), nom onomatopeic que encara porta al Perú, cuye, cuyi (Mendoza, Argentina. En anglès és anomenat guinea pig («porc de Guinea »).
Relació amb l'home
Al llarg del temps l'ésser humà ha criat cobais per consumir la seva carn i fer robes amb la seva pell, a més com a animal de companyia.
Ús en investigació
La cobaia és un animal molt comú per a l'experimentació en investigació biomèdica, per aquest motiu l'expressió cobai o conillet d'Índies s'utilitzi popularment com a sinònim d'objecte d'experimentació.
Com a mascota
En l'actualitat se li cria cada vegada més per tenir-lo com a mascota. Com mascota s'ha preferit les cobais de pèl llarg i lacio anomenades «cobais d'Angora».
Alimentació
Les cobaies són animals herbívors, de manera que l'aportació de fibra en l'aliment és indispensable.
Per prevenir deficiències cal procurar a la mascota una dieta variada. és molt important que tot el menjar fresc que donem a les nostres cobais estigui a temperatura ambient; mai pot estar acabada de sortir de la nevera.
Salut i higiene
Per tenir cuyes sans i evitar malalties s'han de:
- Alimentar bé.
- Mantenir netes les gàbies.
- Evitar la presència d'aliment podrit.