Eines de l'usuari

Colònia la Fàbrica

De EduWiki

Revisió de 21:47, 15 ago 2010; Nuriaravalnet (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Artesa de Segre

Història

Va ser fundada l’any 1906 per aprofitar el SALT d’aigua que el canal d’Urgell li havia donat a perpetuïtat. L’any 1922 va passar a ser propietat de Pericas i Boixeda i Companyia. Va ser quan es va fundar la colònia obrera. Durant la Guerra Civil es va convertir en quarter d’alts comandaments militars republicans. Després de la guerra va assolir el seu màxim nivell ocupacional amb 330 treballadors. Quan es va dissoldre la societat va passar a denominar-se Hilaturas del Segre, SA. L’ any 1967, desprès d’anys de crisi, va tancar.


Què hi veiem

És una colònia obrera, de la primera meitat del segle XX, tot i que els diversos edificis corresponen a estils clarament diferenciats, que corresponen a diferents moments de construcció. Destacar les dues naus, els habitatges dels encarregats i dels amos i la porteria ja que presenten trets marcadament modernistes. Els altres edificis, les cases dels treballadors, l’església i escola són de principis dels anys vint, menys el casino i la cooperativa, fets després de la guerra.


Com arribar-hi

Cal agafar la carretera d’Artesa a Tremp. Just passat el Pont d’Alentorn, a mà dreta hi ha un caminet que hi porta directament.


Colònia la fàbrica.jpg


Nau principal de l'antiga fàbrica de teixits

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat