Eines de l'usuari

Congost de Mont-Rebei

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca


Congost.jpg
L'espai natural del congost de Mont-rebei (El Pallars Jussà - La Noguera) té una extensió d'unes 600 hectàrees. Fou adquirit per la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya el 1999 amb l'objectiu de preservar els seus valors naturals i de paisatge. En la seva major part és inclòs dins l'espai d'interès natural (PEIN) del Montsec i també limita amb la Reserva Natural Parcial del Congost de Mont-rebei. El 14 d'abril del 2005, el congost de Mont-rebei ha estat declarat Refugi de Fauna Salvatge.

El congost de Mont-Rebei que forma el riu Noguera Ribagorçana en travessar la serra del Montsec, separa el Montsec d'Ares del Montsec de l'Estall i constitueix l'únic gran congost de Catalunya que es manté més o menys verge sense que el travessi cap carretera, ferrocarril o línia elèctrica. Únicament és travessat per un camí de ferradura parcialment excavat a la roca que permet gaudir d'una manera molt espectacular d'aquest indret. Les parets del congost arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical, amb punts on l'amplada mínima del congost és de només 20 metres.

Flora i fauna

El recobriment vegetal del congost és marcat per la zonificació altitudinal i per l'orientació. Hi coincideixen dues zonacions: el vessant sud, dominat per la vegetació mediterrània: alzina de carrasca, garrigues, brolles i prats secs, i el vessant nord, on domina la vegetació eurosiberiana de caràcter submediterrani amb predomini de les rouredes de roure de fulla petita i rouredes de roure martinenc.

Destaquen diverses endèmiques com la raríssima Petrocoptis monsticciana , així com d'altres: la corona de rei (Saxifraga longifolia), l'orella d'ós (Ramonda myconi) , l'eriçó (Erinacea anthyllis), el faig (Fagus sylvatica), l'alzina litoral (Q. ilex ssp. ilex), l'alzina carrasca (Q. ilex ssp. rotundifolia), la boixerola (Arctostaphlos uva-ursi), l'auró negre (Acer monspesulanum), l'auró blanc (Acer campestris), el corner (Amelanychis ovalis), l'arç blanc (Crataegus monogyna), la jonça (Aphyllantes monspeliensis), els til•lers (Tilia cordata), etc.Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat