Eines de l'usuari

Creu de Saba

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Creu de Saba és una muntanya de 606 metres d’alçada, que es troba al municipi d'Olesa de Montserrat, a la comarca del Baix Llobregat. És a tocar del cim del Puigventós, i la creu que hi ha servia antigament per delimitar el terme municipal, com també ho feia la Creu de Beca. Per arribar a la creu s’hi pot arribar a partir d’un camí que surt a prop de la Masia de Can Puigventós.

Sembla que al segle XVIII  ja hi havia al cim la creu . L’any 1954 socis de la unió excursionista de Catalunya, Olesa i joves del Casal Catequístic hi van col·locar una creu. La magnífica creu de ferro actual fou instal·lada el 1981 ,segons indica una inscripció, per l’ Unió Excursionista de Catalunya a Olesa, amb motiu del seu cinquantè aniversari.

El 12 d’octubre del 2008, un grup de persones van destruir la “Creu de Saba”. 


DESCRIPCIÓ DEL NOM DE LA CREU DE SABA:


El nom Saba aplicat al lloc és incert: esrelaciona amb el nom o renom del propietari o del promotor de la creu, o amb el nom comú de Saba, encara que no veiem la relació, o potser amb la reina de la Saba (o Sabà) personatge que apareix la Bíblia. La creu de Saba és el cim més alt del Puigventós.


EL CLIMA:


El clima d’aquesta zona pot ser entre 2 i 3 graus positius a  l’hivern i entre 25 i 27 graus a l’estiu.FLORA I FAUNA:

A la creu de Saba existeix un itinerari que es pot anar amb cotxe  fins el Mas Puigventós i caminant. Tant el paisatge com, la vegetació que la caracteritza és d’allò més interessant. Des del cim podem gaudir de bones vistes sobre el Baix Llobregat i la comarca veïna del Bages.L’ Espai Natural de la muntanya de Puigventós el va comprar la “Caixa Catalunya” per protegir l’Espai Natural. També per protegir als animals que estan en perill d’extinció per exemple: La Perdiu, i l’àguila Cuabarrada 


LES FLORS DE LA MUNTANYA:

La flora de la reserva es pot considerar força diversa en relació amb les dimensions de l’espai. En un context general d’espècies pròpies d’ambients mediterrànies, es dóna un cert nombre de singularitats. Potser com a aspecte més rellevant, caldria esmentar la gran varietat d’orquídies que es poden trobar a la reserva. Només al voltant de la plana del Fideuer s’han arribat a ajuntar una dotzena d’espècies.

Hi ha algunes flors típiques d’aquest espai: Narcissus dubius (Narcís blanc), la Ramonda myconi (planta revividora o orella d'ós) Saxifraga callosa (corona de reina),Teucrium, pyrenaicum.

ELS ARBRES DE LA MUNTANYA:

Hi ha alguns arbres típics d’aquest espai: roures, alzines i el pi blanc encara que hi ha més espècies.


LA FAUNA: 

Els Mamífers

Porcs senglars, Esquirols, conills, Genetes, Teixons i Fagines


Aus:

 Àguila cuabarrada, Corb, Duc Oriol, Cucuts i tudons

Rèptils:

Serp verda, serp blanca, dragons

Amfibis

Tòtil, gripau corredor i salamandres


Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat