Eines de l'usuari

DROMEDARI

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca


Què és?

Un dromedari és un animal mamífer que pot arribar a viure fins als 40 anys en captivitat.
Pertany a la família dels camells, amb la característica física que els camells tenen 2 geps i els dromedaris 1 gep.

Dromedari.jpg

Com és?

És un animal que pesa entre 600-1000 kg i té una llargària d’entre 250 i 300cm quan és adult.

Camina a quatre potes, aquestes són llargues i primes amb les peülles adaptades per caminar sobre l'arena del desert. El cos és de color marronós i té la característica principal que a l'esquena hi té un gep de greix el qual permet passar dies sense menjar ni beure aigua. El cos està unit amb el cap per un coll llarg i corbat.

Els llavis del dromedari estan adaptats a alimentar-se de vegetals durs i espinosos. Als ulls hi tenen una doble filera de parpelles que els protegeix de la sorra i la pols del desert, igual que les orelles, que tenen pels per impedir l'entrada de la sorra del desert i el nas capaç d'obrir-se i tancar-se per la mateixa raó.

Què menja?

És un mamífer herbívor remugant, que menja plantes, herbes seques i arbusts, la vegetació que pot trobar al desert.

Quan beu aigua, beu més aigua de la que necessita per poder emmagatzemar-la al gep per quan no en té a l'abast i ha d'estar varis dies sense poder-ne beure. És per això que al gep hi emmagatzema greix que prové de l'aliment i aigua que ingereix per poder-se alimentar en un futur quan no en tingui a l'abast.

On es troba?

Es troba als deserts del Nord d'Àfrica, Orient mitjà, Arabia i Austràlia Central on predominen les altres temperatures durant el dia, per això és un animal capaç de resistir a les altes temperatures de les zones on viu gràcies a la seva capa gruixuda de greix.

Hàbitat dromedari.png

Com es reprodueix?

La seva reproducció és vivípara, és a dir, neix del ventre de la mare. El període de gestació és de 15 mesos i només poden tenir una cria en cada part.

Altres dades d'interès

El dromedari és un animal utilitzat com a mitjà de transport al desert i també com animal de tir.

Se n'aprofita la carn i la llet per a alimentació i la llana per a confeccionar teixits. Actualment, els excrements s'aprofiten com a material combustible.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat