Eines de l'usuari

Esparver cendrós

De EduWiki

Revisió de 10:43, 10 maig 2010; Halcon gerifalte (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'esparver cendrós (Circus pygargus) és el més petit dels quatre rapinyaires del gènere Circus que viu a Espanya. És bastant àgil, té la cua llarga i les ales estretes. Té les potes llargues i urpes petites.
El mascle té el plomatge gris i la femella marró alternant marró fosc amb marró clar. Té els ulls marrons la femella i el mascle més aviat grocs. Sembla l'arpella pàl·lida però és un pèl més petit. Fa de 40 a 45 cm de llargada, una envergadura de més o menys uns 107 cm i un pes de 235 a 430 g.
Té una veu semblant a la de l'arpella pàl·lida però menys penetrant. Quan estan alarmats fan un crit semblant a un “yi-yi-yi” o “gi-gi-gi”. Quan el mascle s'acosta al niu fa un "kniec" i la femella li contesta amb un "fi-ii" molt suau.
Acostuma a viure en terrenys oberts, especialment en prats amb herba alta, cultius de cereals...
Comencen les parades nupcials cap a l'abril. A vegades fan el niu en colònia, encara que estiguin junts mai es solapen els vols d'una parella amb els d'una altra. El mascle fa veure que ataca a la femella i llavors la femella s'hi torna ensenyant-li les urpes.
Fane el niu sempre al terra, d'uns seixanta centímetres de diàmetre amb graminies i herba seca. Ponen entre finals d'abril i principis de juny.
La incubació que dura entre 28 i 30 dies la fa totalment la femella. Els polls neixen amb plomissol i als 12 o 13 dies ja es posen drets.
Cacen micromamífers, aus petites, llangardaixos, granotes i insectes.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat