Eines de l'usuari

Esparver d'espatlles negres

De EduWiki

Revisió de 10:43, 8 juny 2010; Halcon gerifalte (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'esparver d'espatlles negres (Circus caeruleus) és un rapinyaire bastant petit del gènere Circus que sembla un xoriguer encara que és més robust i més clar. L'esquena és negre, gris i també gris blavós. El cap també és gris però més clar que el de l'esquena. Els ulls són vermell clar. Les ales són llargues i amples, són grises per sobre i negres a la punta i per sota. La cua és quadrada, curta i les plomes centrals són grises i les altres blanques. Pot maniobrar molt fàcilment gràcies a la forma de les ales i la de la cua. La cera i les potes són grogues. Té el bec curt i ganxut. Els joves són de color marró per sobre i per sota són blanquinosos. Les espatlles són menys negres que els adults i tenen els ulls marrons.
Es creu que són molt silenciosos i en realitat ho són però menys del que es creu ja que els seus sorolls són molt dèbils. Té bastants sorolls però els més representatius són “grii-er” i un “ iii-uit-pliuit”.
Viu en terrenys oberts però amb arbres dispersats i a prop de boscos i de cultius. Els pocs nius que s'han pogut observar a Espanya són en alzines i molt pocs en algun altre tipus d'arbre. Ponen els ous a l'abril i la incubació dura de 25 a 28 dies i que si tot va bé en sortiran de 3 a 4 pollets. S'alimenten d'insectes, d'aus petites, de rèptils, d'algun amfibi i en gran part de rosegadors.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat