Eines de l'usuari

Falcó de la reina

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

El falcó marí o falcó de la reina (Falco eleonorae) és un rapinyaire que pertany a la família Falconidae. El seu nom específic es va aplicar en honor d'Elionor d'Arborea (Sardenya), que a finals del segle XIV, va establir la primera legislació coneguda de protecció de les rapinyaires.

Fa 36-45 cm de llargària i 87-104 cm d'envergadura. Sembla un petit falcó pelegrí, d’aspecte més gràcil. El mascle té la cera del bec de color groc, mentre els joves i femelles la tenen blava. Les potes són grogues en els adults i blavoses en els joves.

Cria en colònies a les cornises dels penya-segats marins, i ponen de 2 a 4 ous rosats tacats de marró. Habita a moltes illes de la Mediterrània, entre les quals les Columbretes i les Balears (a sa Dragonera hi ha la colònia de cria més gran de la Mediterrània occidental). També habita a Grècia, Croàcia, Itàlia, Marroc, Argèlia i les Illes Canàries.

És un migrador de llarga distància, que hiverna a Madagascar. Té la temporada de cria més tard que la majoria d'aus europees i de qualsevol altra rapinyaire, ja que la fa coincidir amb el pas de la migració postnupcial (tardoral) de molts petits ocells. 

S’alimenten de grans insectes i petits ocells, que atrapen en vol. De vegades cacen en col·laboració amb altres membres de la colònia, atacant les aus que arriben cansades a la costa.


Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat