Eines de l'usuari

Falcó pelegrí

De EduWiki

Revisió de 11:46, 17 març 2010; Halcon gerifalte (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El falcó pelegrí (Falco peregrinus) és un falcó de dimensions mitjanes, com ara un corb gros: 380-530 mil·límetres de llargària. El nom en català, i també el científic, fa referència que algunes poblacions són migratòries. Té una envergadura d'un metre aproximadament. El mascle pesa uns 570-710 grams; les femelles més grans pesen entre 910-1190 grams.

El seu reclam és un "ca-yac" repetitiu a la zona del niu, i el seu senyal d'alarma una mena de "kek-kek-kek-kek" agut. Les seves preses solen ser aus, de grandària variable entre petits passeriformes fins a coloms i fins i tot ànecs, que captura llançant-se en picat i copejant-les amb les urpes a les ales, arribant a una velocitat de més de 300 km/h (200 milles/h). Caça sempre preses en vol, car si aquestes es trobèssin posades, el falcó segurament s'estavellaria contra el terra.

Cria en sortints rocosos, costats de roca o penya-segats, en tots els continents excepte la Antàrtida. S'ha vist alguna migració hivernal, però les poblacions menys septentrionals solen ser sedentaries.
Au periurbana

És un au que s'ha adaptat a la vida en grans ciutats, com s'ha comprovat en Madrid i en Nova York. Des dels anys 70 s'usa en el madrileny Aeroport de Barajas per a espantar als coloms, teuladins, sisons, fredelugues, torlits i altres aus que podrien causar accidents en estavellar-se amb els avions. Aquesta iniciativa va ser empresa gràcies al naturalista Félix Rodríguez de la Fuente després de l'accident provocat per la col·lisió d'un avió amb un sisón a Madrid. Així mateix, Barcelona compta des de 1999 amb un projecte per a re-introduir el pelegrí a la zona urbana per a controlar la població de coloms en aquesta ciutat. Aquesta mesura no ha estat efectiva, però el que si ha aconseguit la re-introducció d'una espècie a sól urbà.

El falcó pelegrí és la criatura més veloç sobre el planeta, que pot superar els 300 quilòmetres quan caça volant en picat.
Varietats

Es coneixen moltes subespècies de falcó pelegrí:

 • Falco peregrinus, que habita l'oest d'Euràsia.
  * F. peregrinus var. anatum, que es pot trobar a les muntanyes rocalloses.
  * F. peregrinus var. brookei, del sud d'Europa, al Caucas.
  * F. peregrinus var. calidus, engendra a l'Àrtic a la tundra d'Euràsia, és una au migratòria que viatja fins al sud del Sahara.
  * F. peregrinus var. ernesti, que es pot trobar a Nova Zelanda.
  * F. peregrinus var. macropus, una au d'Austràlia.
  * F. peregrinus var. madens, engendra al les Illes del Cap Verd.
  * F. peregrinus var. pealei, del Nord-est del Pacífic, a Nord Amèrica.
  * F. peregrinus var. peregrinator, del Sud d'Àsia.
  * F. peregrinus var.tundrius, de la tundra àrtica de Nord Amèrica.

Enllaços
 • edu3.cat
 • edu365.cat
 • xtec.cat