Eines de l'usuari

Flamenc comú

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els flamencs són els membres d'un grup d’aus que pertanyen al gènere Phoenicopterus.


Descripció


Els flamencs tenen coloració rosada amb una variació estacional de tons i matisos en el plomatge, des del rosat gairebé blanc fins al rosa intens, pesen entre 1,9 i 4,1 kg, poden tenir una alçada d'entre 120 i 150 cm, i una envergadura de 140 a 165 cm i poden viure fins a 50 anys!
Les potes i el coll són llargs i, durant el vol, es mantenen estesos. Els dits són palmats. El cap és petit. El bec és abruptament corbat i està proveït de laminetes per filtrar l'aigua, i té la mandíbula inferior més gran que la superior.
No hi ha diferència morfològica externa entre ambdós sexes, no obstant això, el mascle sovint és més gran que la femella. Els juvenils tenen plomatge blanquinós tacat de marró, les potes són negres i el bec negre en la seva meitat anterior i cel grisenc a la part posterior.


Hàbitat i distribució geogràfica

Viu als aiguamolls.

El Flamenc comú és natural d'Amèrica, sud d'Europa, Àfrica i Àsia.

A Amèrica la seva distribució comprèn la península de Yucatán, les Bahames, les Antilles Majors, la costa del Carib a Colòmbia i Veneçuela i a les illes Galápagos. Les poblacions del Carib estan incrementant, esperem que algun dia la seva distribució aconsegueixi abastar fins al sud dels Estats Units, a Carolina del Sud, i la costa de l'Atlàntic d'Amèrica del Sud, fins a la desembocadura de l'Amazones, com una vegada va ser. Se'l troba des del nivell del mar fins als 200 metres d'altura. Aquests flamencs són sedentaris.

A Europa hi ha no menys de tres grans colònies a la costa del Mediterrani. Una d'aquestes colònies es troba a Espanya a Fuente de Piedra, una altra a França, a la Camarga, i una altra a Turquia. Se l'ha vist a pràcticament tot Europa.

A l'Àsia nia des del Medi Orient fins a tota l'Índia. S'estima que la major població d'aquest flamenc es troba en aquest continent.

A l'Àfrica és natural a la costa de l'Atlàntic des del Marroc fins a les illes de Cap Verd, la costa del Mediterrani i al sud del continent, també a l'illa de Madagascar. Habita a les costes marines, en els estuaris i llacs d'aigua salobre. Normalment es manté a nivell del mar. Forma estols que poden comptar de diverses desenes a diversos milers d'individus.

Reproducció

Ovípar.
La niuada usual consisteix en un ou color blanc. Si la niuada es perd és possible que ho tornin a provar, encara que normalment canvien de parella. La incubació és de 27 a 32 dies i és efectuada pels dos pares. Els pollets formen grups; Creches o guarderies. Efectuen el primer vol a les onze setmanes de nascuts. Crien per primera vegada dels cinc a deu anys, encara que sempre hi ha qui s'avança i ho fa als tres anys d'edat. Molts dels colomins tornen a niar a la colònia on van néixer.

Alimentació

Filtradora. El bec constitueix un excel.lent aparell de filtració.

En aigües someres, el flamenc va removent el llot del fons, fent moviments de balanceig amb el cap i els peus, al mateix temps que s'omple el bec d'aigua terrosa, barrejada amb algues i petits invertebrats aquàtics que queden dins de la boca després d'expulsar l'aigua amb la llengua, cosa que fa a un ritme de tres o quatre succions i expulsions per segon.

L'alimentació consisteix pricipalment en diferents espècies d'algues diatomees, petits mol·luscs, crustacis i larves d'alguns insectes.

Vida social

Gregària 

Nia en colònies que poden comptar amb cent mil nius. Normalment la parella roman junta per només una temporada, encara que s'estima que un 2% mantinguin la unió l'any següent. En captivitat és molt usual que la parella romangui junta per més d'una temporada.

Els flamencs són aus monògames. Abans de la formació de la parella, mascles i femelles es reuneixen en grups de fins a 150 individus, moment en què realitzen l'anomenada "marxa nupcial": tots, en conjunt, amb els colls estesos cap amunt, mouen enèrgicament el cap d'un costat a un altre i marxa en un sol sentit. Acompanya la marxa un grall ronc i fort del tot el grup. Posteriorment es produeix la formació de parelles. Setmanes després, comença la nidificació, els flamencs formen colònies de cria que es caracteritzen per congregar a milers d'individus. El niu generalment és de fang, en forma de con truncat, amb una depressió en el centre.

A la natura se li estima una longevitat d'uns 40 anys. Són molts els que arriben i sobrepassen els 20 anys. La mortalitat més alta és durant els cinc primers anys de vida. Entre les amenaces catastròfiques de major impacte a Europa i Àsia són els hiverns freds amb congelació, a Amèrica són els huracans.

Volen en formació en "V".


Taxonomia

Regne: Animal
Fílum: Cordats
Classe: Aus
Ordre: Phoenicopteriformes
Família: Phoenicopteridae
Gènere: Phoenicopterus

Flamencs ff.jpeg

== ==

Vídeos
FotografiesEnllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat