Eines de l'usuari

Gralla (instrument)

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca
 La gralla és un instrument aeròfon, de canya o llengüeta doble consistent en un tub de fusta d'uns 34 centímetres de llarg (que pot variar
Gralla
segons els tipus). La seva sonoritat és estrident i és un instrument molt vinculat a la música folklòrica de diferents regions. A Catalunya està molt lligada al món casteller. És conegut per ser l'instrument que es fa servir durant la càrrega i descàrrega dels castells o que toca la música del ball dels gegants i cabuts. Sovint s'acompanya d'algun instrument de percussió com el tabal. Es tracta d'un instrument molt estés per Espanya, si bé amb noms ben diferents, com dolçaina o xirimita (Pais Valencià), dulzaina (Aragó), gaita (Navarra) o pita (Castella).

Parts de la gralla

La gralla està formada per tres parts: l'inxa, el tudell i el tronc. L'inxa està formada per dues làmines de canya posades l'una d'amunt de
Parts de la gralla
l'altra, unides entre si per fil o filferro. És on es genera el so. El tudell és una peça metàl·lica, amb forma cònica, per on es transmet les vibracions creades a l'inxa en bufar l'intèrpret. El tronc o cos del instrument, és on s'amplifica el so. Normalment és de fusta de ginjoler, encara que també en fabriquen en banús i boix. Acostuma a tenir sis forats en la part davantera i un en la posterior. El cos acaba en una campana que amplifica el so, amb un parell de forats laterals.

Tipus de gralles

- Gralla seca: És molt primitiva i elemental. No té claus. Té nou forats estratègicaments repartits: sis a la part superior, un a l'inferior i dos forats més a la campana del instrument que són per a efectes d'afinació.

- Gralla dolça: Més evolucionada que l'anterior i construida a finals del segle XIX. Aquest tipus és més llarga que la gralla seca i la seva principal característica és que té més forats melòdics que són tapats i oberts per unes claus, augmentant la tessitura greu del instrument.

- Gralla baixa: També amb claus. Pot tocar notes més greus que les altres.

Enllaços externs

http://grallers.cat/index.php

http://www.edu365.cat/primaria/muds/musica/grallaitabal/01intro.html

Vídeo                                    

Toc de castells


Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat