Eines de l'usuari

Hàmster

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els hàmsters són molt petits i peluts, tenen les dents afilades i els peus molt petits. Poden ser de diferents colors, tenen les orelles molt petites i quasi no es veuen.

Hi han moltes espècies d'hàmster. Normalment els hàmsters poden aguantar fins els dos anys vius.

Els hàmsters són uns animals mamífers i rosegadors, els creixen les dents continuament. Pertanyen a la subfamília dels: Cricetinae.'

El nom vulgar (hàmster) és un germanisme que significa "acumular", i fa referència al costum que tenen aquests rosegadors de guardar els aliments a una bossa de les galtes i d'arreplegar provisions als seus caus.


Actualment se'n coneixen 18 espècies. Són molt fàcils de criar en captivitat per això s'empren com animals de laboratori i com a mascotes.

La seva esperança de vida és, més o menys, de 3 anys.

El seu pes pot ser de 30-40 g (Hàmsters Russos) o 100-180 g (Hàmsters Daurats).

La seva maduresa sexual: 2'5 mesos.

Temps de gestació: 15-21 dies (segons l'espècie)

Cries per part: de 7 a 8, però s'han conegut casos de fins 19 cries.

Criança: les cries neixen sense pèl i mesuren uns 3 centímetres. Creixen ràpidament i comencen a menjar aliments sòlids a partir de la primera setmana d'edat, malgrat que la llet materna és molt necessària durant les tres primeres setmanes. Als dotze dies obren els ulls . A les tres setmanes són ja independents i poden estar sepaades de la mare. Als 28 dies han d'estar separades per sexe.


Mode de vida: Els hàmsters són omnívors, però mengen gra, fruits i arrels, preferentment. Utilitzen les potes davanteres per menjar.

La seva activitat es desenvolupa a la tarda i a la nit: són d'hàbits nocturns. No toleren el sol, la seva gàbia ha de romandre a l'ombra.

El seu hàbitat natural és el desert. la majoria de les espècies de hàmsters són originàries de l'Orient Mitjà i del sudest dels Estats Units.

Són animals solitaris i tendeixen a lluitar entre ells, i a mossegar-se, especialment si ajuntem una femella i un mascle fora del període reproductiu. Els mascles poden viure junts.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat