Eines de l'usuari

Hawaii

De EduWiki

Revisió de 12:55, 28 gen 2012; Sargemi (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Hawaii.png
Bandera i localització de Hawaii
Hawaii (en hawaià: Hawaiʻi) és l'arxipèlag de les illes Hawaii a l'Oceà Pacífic. Hawaii constitueix el 50è estat dels Estats Units d'Amèrica, i en el cens de l'any 2000 tenia una població de 1.211.537 habitants.

Honolulu és la ciutat més gran i la capital de l'estat.

Geografia

L'arxipèlag de les illes Hawaii està format per dinou illes i atols al llarg de 2.400 km alineats de nord-oest a sud-est al Pacífic Nord. Les illes principals són les vuit illes de l'extrem sud-est de l'arxipèlag: Hawaii, Maui, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai i Niihau. La resta són illots i atols al nord-oest que formen les illes de Sotavent.

Les illes són d'origen volcànic.

Llengües

L'estat de Hawaii té dues llengües oficials: el hawaià i l'anglès. La Constitució de Hawaii del 1978 permet l'ús legal del hawaià en tot tipus de documents i en promou l'ús oficial. La tercera i quarta llengua més parlada són, respectivament, el tagàlog i el japonès.

Abans de l'arribada dels europeus, el hawaià era una llengua col·loquial. El primer alfabet va ser creat pels missioners durant el segle XIX. Dos caràcters típics del hawaià són la pausa glotal, ʻokina, i el macró per les vocals llargues, kahakō. Per exemple, l'illa de Lanai, en hawaià, porta els dos caràcters: Lānaʻi.

Avui el hawaià és una llengua minoritària. La majoria de parlants nadius són a l'illa Niihau, on s'ha preservat la cultura tradicional. De totes formes, hi ha un creixent interès en la seva recuperació social i s'han engegat programes escolars d'immersió lingüística.

Música hawaiana


La variada música de Hawaii és una combinació extraordinària de moltes influències amb ritmes pacífics i lletres poètiques que celebren la vida a l'illa. Del reggae a la guitarra "slack-key" i l'ukelele, la cultura musical de Hawaii es diferencia de qualsevol altra en el món. El ukelele, símbol de la música hawaiana, és també sinònim de aloha a les illes. La bellesa de Hawaii ha inspirat alguns dels ritmes més extraordinaris i fluids de tots els temps que van ser immortalitzats en les Mele (cançons).

Els sons originals de Hawaii han influït a altres cultures arreu del món. Els artistes que han ajudat a que la música hawaiana gaudeixi d'una popularitat cada vegada major a Hawaii ia l'exterior inclouen Gabby Pahinui, Israel Kamakawiwoole, The Sons of Hawaii, Eddie Kamae i Henry Kapono.

Història i característiques de la música hawaiana

- Hapa Haole: Un estil que literalment significa "part blanca i part hawaiana", on lletres en anglès són dedicades a temes hawaians.

- Slack Key: Un estil que utilitza una guitarra slack-key hawaiana, amb cordes fluixes.

- Steel Guitar: Un estil que utilitza una guitarra amb cordes de metall que es toca lliscant una petita barra de metall sobre el pal.

- Ukulele: Un so inconfusible amb aquest instrument de quatre cordes. Avui dia existeixen ukulele amb 8 o 9 cordes.

- Falsetto: Un estil vocal popular que es practica usant una tècnica de cant que produeix tons més alts del comú.

- Jawaiian: Sons jamaicans modelats amb un toc hawaià.

- Contemporary: La música contemporània de Hawaii que sovint barreja hawaià popular amb lletres en anglès.

- Traditional: Lletres autèntiques cantades en hawaià que comunament s'acompanyen amb guitarres slack-key i ukeleles.

- Càntics: Els càntics van ser un ritual en el Hawaii antic com un mitjà per preservar la història, honrant deïtats i organitzant genealogies. Aquests càntics poden ser escoltats avui en dia amb o sense música i acompanyats d'un IPU (tambor fet amb una carbassa) o pahu (tambor amb pell de tauró).

Les diverses influències musicals que van arribar a les illes van venir d'arreu del món a mitjans del 1800. Ja que els hawaians aprenien com tocar els instruments musicals que portaven els immigrants, van ser capaços d'ampliar les seves capacitats musicals. Els cants antics, anomenats olis, van ser acompanyats de música per primera vegada, i la novetat va ser molt popular a les illes.

Les històries familiars, les llegendes (legends), els contes locals i les creences religioses, van ser expressats d'una nova manera mai abans practicada, permetent col · laborar per tal d'incentivar la preservació de l'herència hawaiana.

Amb la música folklòrica hawaiana tradicional, les lletres poden ser entonades i provenen de cants antics que són transmesos des de fa segles. Vostè podrà sentir també cops molt interessants de tambor i de IPU que serveixen com emotiva música de fons per a representacions de hula. Un IPU, és a dir, una carbassa buidada, crea els tons rítmics si es toca amb les palmes i assegut a terra. Els ipus poden ser petits o grans (com el IPU heke, una carbassa doble) i poden crear una gran ressonància.

Els cowboys mexicans de Hawaii, anomenats Paniolo, van portar amb ells guitarres i mostrar als locals com tocar d'una manera única. Molts hawaians eren adeptes a les guitarres i ho van aconseguir ràpidament, adaptant l'estil espanyol a un estil que els corresponia més a les illes, un mètode avui conegut com slack-key style o ki hoalu. Si mai abans va escoltar tocar una slack-key, llavors vostè s'està perdent una experiència realment emocional.

Steel guitar és un altre estil musical que es porta a terme a les illes. Amb l'ajuda d'una barra de metall que es llisca al llarg de les cordes es crea un so realment únic. Destacat en moltes bandes hawaianes de principis del 1900 fins avui en dia, aquest estil recorda un element altament popular en la música hawaiana.

El Rei David Kalakaua, que és recordat amb estima per ser un home renaixentista, va encoratjar un ressorgiment musical i va convidar tots els hawaians a utilitzar la música com una expressió de l'orgull hawaià. Quan la Reina Liliuokalani, l'última monarca de Hawaii, va presentar moltes cançons de la seva autoria a finals del 1900, la música de les illes va arribar a una popularitat que mai havia assolit abans. Cançons com Aloha Oe i He Mele Lahui Hawaii expressaven l'orgull hawaià i l'amor per aquestes terres meravelloses.

Els compositors de la música hawaiana es van inspirar en moltes influències diferents i les van barrejar creant un estil veritablement únic i nou. Gospel, pop, country western, ragtime, swing i jazz són només uns pocs gèneres musicals que van inspirar als músics hawaians.

Gabby Pahinui, que va ser retolat "l'heroi de la música folklòrica de Hawaii" és apreciat per molts locals ja que significa un prototip de la música de les illes. Combinant lletres orientades a la cultura i barrejades amb sons de jazz i guitarres slack-key, es va acreditar l'èxit de la tornada de la música hawaiana a finals del 1900. Gabby Pahinui i Eddie Kamae van crear Sons of Hawaii en els anys '60, una banda hawaiana que va representar els sons de les illes barrejant estils tradicionals i moderns.

Avui en dia vostè pot gaudir de les melodies distintives i ballables de la música "Jawaiiana", una combinació de reggae jamaicà i hawaià que utilitza enganxalls enganxosos i melodies optimistes que celebren la vida a les illes i transmeten vibracions positives.

L'Ukelele

L'Ukelele és un instrument de quatre cordes i so agut amb forma de guitarra, el seu nom significa "puça saltarina" i va guanyar popularitat després que el Royal Hawaiian Quartet meravellar a l'audiència en l'exposició de Sant Francesc s Panama-Pacific el 1915. El ukelele és compacte i portable i es pot aconseguir al llarg de les illes fins i tot en les botigues més petites a un molt bon preu. Pot escoltar-se en molts estils de música, des reggae, rock, música hawaiana tradicional i Jawaiiana. Actualment, es poden veure els locals de totes les edats rasgueando els ukeleles a l'atzar en qualsevol lloc amb el poder de canviar els ceños frunzits per amplis somriures.


Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat