Eines de l'usuari

Homosexualitat

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Homosexualitat és una paraula que defineix l'atracció o desig per una persona del mateix sexe

En general es considera que entre les persones hi ha diverses maneres d'orientar la sexualitat i l'afecte:

Una persona té comportaments homosexuals quan sent atracció sexual i amorosa cap a persones del mateix sexe.

Una persona té comportaments bisexuals quan sent atracció sexual i amorosa cap a persones dels dos sexes, el femení i el masculí.

Una persona té comportaments heterosexuals quan sent atracció sexual i amorosa cap a persones d'un altre sexe.

Així com no escollim el sexe, tampoc no podem escollir l’orientació afectiva-sexual. Per tant, es considera l'homosexualitat, l'heterosexualitat o la bisexualitat com a variants normals de l’orientació afectiva i sexual dels éssers humans. Són alternatives diferents del desig sexual que no comporten cap risc mental ni físic per a la persona o per al grup social.

Imatge bandera.jpg

El perquè unpersona adopta un comportament heterosexual, homosexual o bisexual, segueix sent desconegut, malgrat que sembla que l'orientació és anterior a les conductes, o sigui que les persones (tant homes com dones) tenen fantasies heterosexuals, homosexuals o bisexuals, abans de tenir experiències sexuals. No se sap què determina que les fantasies siguin d'un tipus o d'un altre.


En general és a partir de   l'adolescència que es produeix l'orientació sexual, però abans que es defineixi quin serà el comportament sexual de la persona poden haver-hi èpoques de canvi en que es mostrin tendencies d'orientació sexual variades.


També s'utlitzen les paralules gais i lesbianes per referir-se a persones amb comportaments homosexuals.
El terme gai, fa referència a l'homosexualitat masculina, l'homosexualitat femenina és coneguda com a lesbianisme.


En el nostre país hi ha llibertat per tenir l'orientació sexual que es vulgui i les persones tinguin el comportament sexual que tinguin, tenen els mateixos drets i deures. Però encara hi ha alguns països on l'únic comportament sexual permès és l'heterosexualitat, la resta estan prohibits i penats per llei, això no vol dir que en aquests països no existeixen persones amb altres orientacions sexuals, sinó que aquestes persones s'han d'amagar i disimular per no ser perseguides.


Mapa sobre la legislació de l'homosexualitat per països 

Lleis sobre l'homosexualitat.png


Bibliografia

GENT COM TU? Adolescència i diversitat sexual”,editorial Viena, Iñaki Tofiño (coordinador), 2004.
Gentcomtu.jpg
Guia d’educació adreçada als joves per fer comprendre l’homosexualitat i superar les pors que encara suscita. Dóna orientacions per acceptar i viure les relacions afectives entre persones amb la mateixa orientació sexual. Recomanable també per a pares, amics i educadors.
Avui, ser jove no és gens fàcil, però ser jove i a més descobrir que t'agraden les persones del teu mateix sexe és molt més complicat. És clar que ara hi ha més informació que uns anys enrere; de fet, n'hi ha tanta que costa orientar-s'hi. I, per acabar-ho d'arrodonir, tot i que els homosexuals apareixen cada vegada més sovint en els mitjans de comunicació, encara persisteixen molts prejudicis i estereotips. Aquest llibre, adreçat als joves que es qüestionen la seva sexualitat i als educadors interessats a comprendre'ls, pretén ajudar aquests adolescents a construir la pròpia identitat i ho fa desmuntant els tòpics i prejudicis més estesos, proporcionant una perspectiva oberta de l'amor i la sexualitat entre les persones del mateix sexe i donant una empenta al qui vulgui "sortir de l'armari" però encara no s'hi hagi atrevit. Tot plegat, complementat amb informació sobre com combatre la discriminació, llocs on conèixer gent i compartir experiències, associacions i entitats de suport, i un complet recull de dades d'interès i recursos per orientar-se. Els autors d'aquest llibre, tots ells membres de l'associació Inclou: gais i lesbianes en l'educació, han recollit, amb coneixement de causa, tota la informació disponible en altres llocs, però dispersa i no sempre accessible si no se sap on buscar, omplint, així, un buit cultural i de formació.


El llibre rosa de gais i lesbianes : tot allò que mai no t’han explicat.

Fanlo, Isaias. Barcelona: Columna, 2004.

El llibre rosa.jpg

Obra divulgativa sobre la cultura homosexual: la història, el tipus de sexe que es practica, el matrimoni, la cultura gai (llibres, pel·lícules, música, esport, barris de culte, viatges) i l’activisme. Molt bon material d’acompanyament: adreces d’institucions, pàgines web, llibreries especialitzades, bibliografia, etc. Eina emprescindible per a tots aquells que són gais o lesbianes i tenen qualsevol tipus de dubtes. Per als seus pares i mares, que es pregunten què pot passar pel cap dels seus fills o filles...


Educar en la diversidad

Angie Simonis. - Laertes, 2005. - 149 p. - (DecideT). - ISBN 84-7584- 563-0.

Recull de les ponències de les segones jornades del col- lectiu DecideT d’Alacant. S’hi tracten diversos temes relacionats amb l’homosexualitat i l’educació, com ara l’homosexualitat i el cristianisme, la història de l’homosexualitat des d’un punt de vista sociològic, les famílies homoparentals, les implicacions de la transsexualitat en l’àmbit jurídic espanyol, la terminologia de caracterització homosexual, la crítica feminista lèsbica a Espanya i l’homofòbia en la universitat espanyola.


Filmografia

Los líos de Gray . Guió i direcció: Sue Kramer . USA. 2006. Durada 96 minuts. Gènere: comedia romàntica. Interprets principals: Heather Graham (Gray), Tom Cavanagh (Sam).

En el film seguim el procés de la Gray, el com descobreix i arriba a acceptar la seva homosexualitat, en clau de comedia, en un film ple de missatges i personatges  positius.


Los líos de gray.jpg

Enllaços


Pagina Generalitat sexe jove

Blog Karicies

Associació de pares i mares de gais i lesbianes

Cultura gai, lèsbica i transsexual, bibliografia selectiva Generalitat de Catalunya

Gais i lesbianes en l'educació

Un clic per treballar el tema: ens agradem

Ens agradem

Mapa amb la situació legal de l'homosexualitat

L'homosexualitat a la prehistòria

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat