Eines de l'usuari

Júpiter

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Júpiter és el planeta més gran del Sistema Solar, té més matèria que tots els altres planetes junts i el seu volum és mil vegades el de la Terra.
Té un tènue sistema d'anells, invisible des de la Terra. També té 16 satèl.lits, quatre d'ells van ser descoberts per Galileu el 1610. Era la primera vegada que algú observava el cel amb un telescopi. Júpiter té una composició semblant a la del Sol, formada per hidrogen, heli i petites quantitats d'amoníac, metà, vapor d'aigua i altres compostos per la qual cosa quan t'aproximes de lluny a través d'un telescopi, gradualment es revelen núvols que es mouen al voltant del planeta. Júpiter és el lloc on recentment s'han impactat cometes i contínuament succeeixen descobriments científics.

La rotació de Júpiter és la més ràpida entre tots els planetes i té una atmosfera complexa, amb núvols i tempestes. Per això mostra franges de diversos colors i algunes taques. La Gran Taca Roja de Júpiter és una tempesta més gran que el diàmetre de la Terra. Dura des de fa 300 anys i provoca vents de 400 km / h. Els anells de Júpiter són més simples que els de Saturn. Estan formats per partícules de pols llançades a l'espai quan els meteorits xoquen amb les llunes interiors de Júpiter. Tant els anells com les llunes de Júpiter es mouen dins d'un enorme globus de radiació atrapat en la magnetosfera, el camp magnètic del planeta. Aquest camp magnètic, que només arriba entre els 3 i 7 milions de km. en direcció al Sol, es projecta en direcció contrària més de 750 milions de km., fins a arribar a l'òrbita de Saturn.

Dades de Júpiter sobre La Terra

  • Tamany: radi equatorial 71.492 km. / 6.378 km.
  • Distància mitjana al Sol 778.330.000 km. / 149.600.000 km.
  • Dia: període de rotació sobre l'eix 9,84 hores / 23,93 hores
  • Any: òrbita al voltant del Sol 11,86 / anys 1 any
  • Temperatura mitjana superficial -120 º C / 15 º C
  • Gravetat superficial a l'equador 22,88 m/s2 / 9,78 m/s2


Satèl·lits de Júpiter

Fa 400 anys, Galileu va dirigir el seu telescopi rudimentari cap a Júpiter i va veure que el acompanyaven tres puntets. Va continuar mirant i, quatre dies més tard, va descobrir un altre. No podien ser estrelles, perquè havia observat que giraven al voltant del planeta. Eren satèl.lits i, fins aleshores, no es coneixia
cap altre planeta que els tingués (tret del nostre, és clar). Després s'han descobert 12 llunes més, totes petites, fins a completar el total de 16.

Les naus Voyager van estudiar i fotografiar el sistema de Júpiter el 1979. Després, el 1996 es va posar en marxa un nou projecte que permetria observar
Júpiter i els seus llunes una bona temporada. Al projecte, naturalment, se li va anomenar Galileu.

Ganímedes

És el satèl.lit més gran de Júpiter i també del Sistema Solar, amb 5.262 km de diàmetre, més gran que Plutó i que Mercuri. Gira a uns 1.070.000 km del planeta
en poc més de set dies. Sembla que té un nucli rocós, un mantell d'aigua gelada i una escorça de roca i gel, amb muntanyes, valls, cràters i rius de lava.

Calisto


Té un diàmetre de 4.800 km., Gairebé igual que Mercuri, i gira a 1.883.000 km de Júpiter, cada 17 dies. És el satèl·lit amb més cràters del Sistema Solar. Està format, a parts iguals, per roca i aigua gelada. L'oceà gelat dissimula els cràters. És el que té la densitat més baixa dels quatre satèl.lits de Galileu.

Ío

Té 3.630 km de diàmetre i gira a 421.000 km de Júpiter en poc més d'un dia i mig. La seva òrbita es veu afectada pel camp magnètic de Júpiter i per la proximitat d'Europa i Ganímedes. És rocós, amb molta activitat volcànica. La seva temperatura global és de -143 º C., però hi ha una zona, un llac de lava, amb 17 º C.

Europa

Té 3.138 km. de diàmetre. La seva òrbita se situa entre Ío i Ganimedes, a 671.000 Km de Júpiter. Dóna una volta cada tres dies i mig. L'aspecte d'Europa és el d'una bola gelada amb línies marcades sobre la superfície del satèl·lit. Probablement són fractures de l'escorça que s'han tornat a omplir d'aigua i s'han gelat.


Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat