Eines de l'usuari

Mallerenga carbonera

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Mallerenga carbonera (Parus major) és un ocell de l'ordre dels passeriformes i la família dels pàrids.

La mallerenga carbonera té el cap i el coll de color negre blavós amb les galtes blanques. El dors és gris verdós. Per sota és groguenca amb una ampla franja negra. Les ales són fosques amb els marges blaus i amb una franja blanca. El bec és negre i les potes de color gris blavós. Fa uns 14 cm de llarg. 


Hàbitat
Acostuma a viure en boscos, especialment caducifolis, però també en pinedes i ambients arbrats no forestals.Nia en forats d'arbres i en qualsevol tipus d'obertura; ocupa molt sovint les caixes niu per a insectívors.Són sedentàries i fora de la temporada de cria es troben sovint formant grups grans barrejats amb mallerengues d'altres espècies. '

Alimentació 

És un ocell insectívor de règim molt ampli. Pot ingerir també fruits silvestres i llavors riques en olis. S'acostuma fàcilment a les menjadores per a ocells d'on selecciona les pipes.


Reproducció

Fa el niu amb molsa i pèls en forats d’arbres o de murs de pedra,esquerdes de roques, etc, així com caixes niu preparades per l'home, i fins i tot en testos abandonats i restes humanes semblants.
La femella pon entre 8 i 12 ous blanquinosos amb taques marronoses i els incuba uns 13-14 dies. Pot fer 1-2 postes per any, aquestes s'extrenen entre abril i juny. Els pollets comencen a volar a les 3 setmanes.


Curiositats
Li agrada penjar-se de les branques en postures acrobàtiques.
Pel terra es mou àgilment. Quan vola ho fa de manera ondulada.
És un depredador de l’eruga de la processionària del pi.


Mallerenga carbonera.jpg

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat