Eines de l'usuari

Milà reial

De EduWiki

Revisió de 10:49, 8 juny 2010; Halcon gerifalte (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El milà reial (Milvus milvus) és una de les dues espècies de milà que viu a Catalunya. Fa entre 59-66 cm de llargada, uns 149 cm d'envergadura i un pes d'entre 780 i 1300 g de pes. El milà reial és un rapinyaire inconfusible en vol per la forma de la cua que té una forma semblant a la d'una forquilla de dues punxes i tot i que també hi ha el milà negre es distingeix per la cua que el milà negre no la té tant separada. Els adults són casi blancs del cap i del coll mentre que el cos té diferents tonalitats de marró. Els ulls són groguencs. Les urpes són poc dures ja que no s'alimenten de la caça sinó de peixos i carronya.
A diferència de la majoria aquest rapinyaire té molta varietat de sons. Alguns són aquests “hi-hi-piú” o bé “uiiuu-uiiuu”.
El milà reial fa un niu de branques a sobre els arbres normalment no gaire vistosos i molt inaccessibles. Ponen de 2-4 ous, només ponen una vegada a l'any. Al principi la femella vigila els polls i el mascle caça però quan els polls ja han crescut una mica més tant el mascle com la femella cacen.
S'alimenta principalment de carronya però a vegades també caça aus de la mida d'una grua, menja insectes, cucs de terra i a vegades rates d'aigua encara que a vegades també pesquin peixos malalts o moribunds. Com el milà negre acostumen a anar a buscar menjar als abocadors.
La població ibèrica és sedentària però a l'hivern augmenta amb l'arribada de milans reials del Nord d'Europa per hivernar.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat