Eines de l'usuari

Rapinyaire

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Ocell rapaç, ocell de rapinya o rapinyaire és el nom comú que s'aplica a un tipus d'ocell definit per un estil de vida depredador i unes característiques físiques determinades, marcades per la presència d'un bec fort i ganxut i unes potes prènsils amb fortes urpes.


La paraula rapaç deriva de la llatina "rapax" (el que pren per la força). Una denominació alternativa d'aquestes aus és la d'ocell de presa, que fa referència a la capacitat de fer presa amb les urpes.

Les característiques descrites defineixen tres ordres d'ocells no massa pròxims des del punt de vista filogenètic però amb semblances superficials producte de l'evolució convergent. Aquests tres ordres es classifiquen popularment, en funció dels moments del dia en que desenvolupin la seva activitat en:

 • Rapinyaires diürns.
  o Ordre dels falconiformes (Falconiformes)
  o Ordre dels accipitriformes (Accipitriformes).
  * Rapinyaires nocturns.
  o Ordre dels estrigiformes (Strigiformes)

Malgrat que aquests són els únics grups als que es pot denominar, amb propietat, amb el nom de rapinyaires, de vegades es fa extensiu a altres ocells d'hàbits depredadors, com ara els botxins.

Hi ha una sèrie d'espècies principalment a l'ordre dels accipitriformes, que no corresponen al perfil generalment acceptat per un rapinyaire; així els hàbits gairebé en exclusiva necròfags de voltors i catàrtids, no corresponen a l'au caçadora de la definició. Tampoc l'alimentació principalment vegetariana del voltor de palmerar (Gypohierax angolensis). No obstant això, per extensió es denominen rapinyaires a totes les espècies de tots tres ordres.

 Elanus caeruleus.jpg

Enllaços
 • edu3.cat
 • edu365.cat
 • xtec.cat