Eines de l'usuari

Santes (Festa Major de Mataró)

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Festa Major de Mataró, també anomenada "Les Santes", es celebra a finals del mes de juliol. El dia més especial de les festes és el dia 27. Les Santes està dedicada a sta. Juliana i a sta. Semproniana. Entre els actes més destacats trobem: la crida, els focs artificials a la platja, el correfoc, el desvetllament bellugós, la ruixada... També tenen un lloc en aquesta festivitat la colla gegantera i les comparses de Mataró.


LES COMPARSES DE MATARÓ

 • Els gegants

La família de gegants de Mataró està formada per: en Robafaves, que és el gegant més important de la ciutat; la Geganta, que és la dona d'en Robafaves; la Toneta, que és la filla; i en Maneló, el marit de la Toneta. En Maneló és de Terrassa i es va traslladar a Mataró l'any 1950.

 • Els nans

Actualment a Mataró hi ha divuit nans (capgrossos) que participen en les festes i animen als més petits. Aquests són: En Patufet, la Bruixa, el Comte, la Vella Blava, el Xinès, el Moro, el Follet, el Xinès, el Pierrot, la Vella Verda, en Carrau, el Pagès, en Biada, en Jonàs, en Mataties, el Macer Rialler, el Macer seriós i la Mulata.

 • El Drac

El drac va aparèixer a Mataró l'any 1991. Representa la figura de drac que porta en Robafaves al seu casc. Dels seus festejos ha sorgit en Dragalió.

 • Dragalió

És el fill del drac i va néixer l'any 2007. És una figura infantil i a la qual li agrada molt jugar.

 • L'àliga

L'àliga és una figura que només participa en les festes més importants de la ciutat. És molt elegant i porta una corona al cap i un colom al bec. L'àliga està documentada ja al s. XVII però no es va recuperar fins l'any 1987.

 • La momerota

La momerota té el cos de mula i el cap de bou. A les banyes porta petards i li agrada molt perseguir les persones de la ciutat durant les festes. Té una filla, la momeroteta.

 • La momeroteta

Va néixer l'any 1982 i també té dues banyes on porta els petards que va llençant durant les celebracions.

 • Les diablesses

Les diablesses són una colla de dones que va néixer el 1985 i que sempre surten a fer gresca per animar les persones que les segueixen durant els correfocs i cercaviles. Porten posada una capa amb picarols i llencen espurnes de foc. La colla s'acompanya per música de tabals i tenen un ball propi.


Per escriure aquesta entrada s'ha consultat els següents llocs web:

http://www.mataro.cat/web/portal/ca/Cultura/festes/comparses/
http://www.momerota.org/
http://www.gegantsmataro.net/galeria.php?TipoGaleria=A
http://www.mataro.cat/web/portal/ca/Cultura/festes/comparses/nans/nans.html
http://www.mataro.cat/web/portal/ca/turisme/que_fer/content/index_festes.html
Enllaços
 • edu3.cat
 • edu365.cat
 • xtec.cat