Eines de l'usuari

Tauró

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

El tauró és un peix marí i pertany a la família dels esquàlids. Es tracta d'un animal molt temut per la seva gran voracitat. Per norma general sol amidar uns 8 m i té la boca arquejada amb diverses fileres de dents afilades.


Els taurons pertanyen al grup dels peixos cartilaginosos (*Chondrichthyes) juntament amb les ratlles i les quimeres.


Es tracta de vertebrats aquàtics, que respiren a través de brànquies i neden gràcies a les aletes que tenen.


A més de l'esquelet cartilaginós, els taurons es diferencien d'altres peixos en les seves dents. No els tenen fosos en maixelles i els reemplacen de forma molt ràpida.


La major part dels taurons tenen el cos allargat i són de forma cilíndrica. En cada costat del cap tenen entre cinc i set esquerdes branquials, encara que algunes espècies tenen una obertura addicional cridada espiracle. Molts d'ells tenen el musell punxegut.


Les espècies actuals es reprodueixen per mitjà de fertilització interna. Els mascles posseeixen una aleta per a introduir el seu esperma en la femella i els embrions estan protegits dins d'unes petites càpsules.


La sang dels peixos cartilaginosos és diferent a la dels peixos amb esquelet ossi ja que posseeix una elevada concentració de urea i òxid de trimetilamina. Aquestes dues substàncies ajuda als taurons a mantenir els fluids del cos en equilibri amb l'aigua de mar.


Les seves aletes són rígides i tenen la pell coberta d'unes escates anomenades placoides.


Els taurons són animals molt adaptats al seu mitjà. Al llarg del temps, han desenvolupat òrgans susceptibles a la més mínima gota de sang, o a la menor vibració o moviment. Els taurons tenen bon sentit de la vista.


Totes aquestes característiques, si els afegim el fet que han desenvolupat un cervell superior a la resta dels peixos, els fan els depredadors del mar.
Durant aproximadament 400 milions d'anys, els taurons han anat evolucionant. Això els ha permès anar adoptant diferents formes i grandàries, creant nous òrgans, desenvolupant els seus sentits, etc.


Aquest procés evolutiu té el seu resultat en la diversitat d'espècies que existeixen avui dia, 368 espècies de taurons reconegudes.
Enllaços

La reproducció i gestació del tauró


Una espècie molt interessant de tauró és el tauró blanc


Tauró blanc.jpg
Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat