Eines de l'usuari

Terratremols

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca


<span style="color: rgb(255,0,255)" />

Cada any es produeixen unes 10.000 tremolors de la terra. La majoria són imperceptibles, però cada tres dies n’hi ha una de violenta. Una intensitat tan gran dóna testimoni de les forces subterrànies que sacsegen en el planeta.

Els terratrèmols neixen sota la terra a l’interior del mantell, les roques es desplacen, es deformen i, de vegades, es trenquen. L’indret on ée lloc el moviment, anomenat focus, es pot trobar tant a 20 com a 500 quilòmetres de fondària. Aquesta fractura comporta la propagació de les vibracions de les ones sísmiques. Quan aquestes ones arriben a la superfície del sòl, es produeix un terratrèmol. El punt de la sortida és el epicentre, el lloc on el terratrèmol es percep amb més intensitat.
Els terratrèmols es produeixen sovint a les zones de contacte de les plaques tectòniques. Aquestes plaques estan fracturades en diversos blocs. A les vores d’aquestes blocs també es produeixen terratrèmols. Les regions més afectades es troben a les ribes del Pacífic i en una ampla faixa compresa entre el Marroc i la Xina.

Els terratrèmols nomes duren uns segons, però se’n poden produir diversos de seguits. Un terratrèmol pot provocar enormes destrosses a ponts, carreteres i casses i produir un gran nombre de víctimes.
L’escala de Richter :
L’escala que mesura la força o la magnitud dels terratrèmols és la de Richter. La magnitud més gran coneguda al segle XX es va registrar a Xile el 1960:9,9.
L’escala és oberta, això vol dir que potser han existit o existiran terratrèmols més forts.

Els terratrèmols que tenen la magnitud més forta no sén necessàriament els que produeixen més destrosses. Per sobre d’una magnitud de 5,5, un terratrèmol pot ser mortífer. La gravetat d’un sisme depèn, sobretot, de l’indret on es troba el seu epicentre: si se situa prop d’una zona poblada, pot ser particular devastador.

Tània Zaragozà escola pla d'avellà

Curs: 6èC 2011-2012

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat