Eines de l'usuari

Tornados

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

El tornado és un fenomen meteorològic produït per un moviment de rotació d’aire de molta intensitat.
El tornado es forma en connexió amb un núvol de tempesta anomenat cumulonimbus. Hi ha diferents tipus de tornados.

Normalment, un tornado va acompanyat de pluja, llamps i trons. Pot destruir edificis sencers i aixecar cotxes i màquines de tren.

Els tornados gairebé sempre giren ciclònicament, és a dir, en el sentit oposat a les agulles del rellotge.


Les parts del tornado són:

Embut: És un con invertit o màniga. Comença a ser plenament visible perquè ascendeix i s’evapora la humitat que porta la columna d'aire calent.
Remolí: Està format per una columna descendent en sentit contrari d'aire fred que precedeix el núvol cumulonimbus i que dóna origen immediatament a un altre remolí d'aire calent que gira en forma d'espiral sobreposant-se al aire fred. A mesura que puja es va formant el típic embut cada vegada més ample.

La base asimètrica: La màniga d’aire tendeix a inclinar-se cap al núvol posterior perquè el peu del tornado es desplaça a més velocitat que la seva part superior.

Vòrtex: És la part inferior de l’embut i la part més destructiva del tornado. És la que entra en contacte amb el terra. Aquesta part posseeix el menor diàmetre i és la que contacta directament amb la superfície terrestre.

Peu: És la part que toca directament amb la superfície terrestre. Es mou amb el gir del tornado.


Els noms dels tornados normalment són noms de dona i els huracans són noms d’home.
Els tornados més petits s’anomenen minis i els més grans s’anomenen maxis. Un mini no dura més d’uns quants minuts. Viatja a més o menys mig quilòmetre per hora i els seus vents van a velocitats de fins a 100 milles per hora.


La velocitat màxima del vent d'un tornado no es coneix amb certesa perquè sempre que un d'ells ha passat a prop d'un anemòmetre, l'instrument ha quedat destrossat o arrasat. No obstant, s'han registrat velocitats de més de 68 metres per segon, i fins i tot velocitats de 75 a 100 metres per segon.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat