Eines de l'usuari

Trencalòs

De EduWiki

Revisió de 10:56, 18 maig 2010; Halcon gerifalte (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El trencalòs (Gypaetus barbatus) és un voltor encara que sembli una àliga o algun altre rapinyaire de la mateixa família que les àligues. És bastant gros fa uns 130 cm de llargada, 257 cm d'envergadura i un pes de 5750 g. S'alimenten de medul·la, d'ossos, de carronya... Els adults tenen el cap de color blanc brut, l'esquena, les ales i la cua són gris fosc, negre o marró. El coll i el pit són rogenques i una mica més pàl·lid a l'abdomen. A sobre el pit hi ha una part de color negrós que fan una mena de corbata o collar discontinuat. Un dels trets més característics del trencalòs és l'antifaç que li ressegueix el contorn de l'ull. El seu bec és fort i dur i una mica aplatat dels costats. L'ull és de color groc i resseguit de un “múscul” de color vermell. A tots dos costats del bec té dos plomalls que li pengen que són de color negre d'aquí li ve el nom científic “Gypaetus barbatus”. La llengua és rígida ja que així poden menjar més bé el moll dels ossos dels que s'alimenta. Com tots els voltors tota la força la tenen al bec i molt poca en les potes per és per això que poques vegades es veuen posats en arbres. Arriben a adults reproductors als sis anys.
Normalment és un ocell bastant silenciós encara que a les parades nupcials fa una mena de “pii-yu”.
Només viu a grans serralades i a muntanyes apartades que tinguin coves per poder criar ja que molt poques vegades abandonen la zona de cria.
La parada nupcial té lloc al desembre o al gener, segons la zona. Al principi comencen donant voltes tocant-se amb l'ala el mascle amb la femella. Després fan uns picats per davant del seu futur niu. Quan s'aparella ja és per tota la vida i tenen diferents nius que van utilitzant durant els diferents anys. Ponen d'1 a 2 ous.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat