Eines de l'usuari

Voltor negre

De EduWiki

Revisió de 10:53, 25 maig 2010; Halcon gerifalte (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El voltor negre (Aegypius monachus) és un dels rapinyaires més grans d'Europa, amb una envergadura de 275 cm , una llargada de 112cm i un pes de 10 kg. És de color negre o marró molt fosc en tot el plomatge i la cera i les potes són blavoses. La pell de les zones sense plomes com el cap és de color rosa fosc i lila molt fosc tirant cap a negre. El coll del voltor negre és més curt que el del voltor comú, formant a la base un “pitet” de plomes més pàl·lides. Els ulls són de color marró fosc. Per sota és més fosc que de l'esquena.
Són molt silenciosos i només se'ls sent quan estan en època de cria o barallant-se per la carronya.
És menys gregari que el voltor comú. Pot criar en solitari o en colònies. Els voltors negres fan els seus nius a les parts altes dels arbres per facilitar-se l'entrada i la sortida. Sol fer el niu en pins, en alzines i en altres arbres tot i que aquests dos són els més freqüents. El niu és una plataforma de branques, escorça, herba seca, i trossos de pell dels animals que agafen mentre mengen. Ponen els ous entre febrer i abril. Ponen un sol ou de color marró clar o blanc, encara que pot ser de qualsevol altre color. La incubació dura 53 dies i la realitzen el mascle i la femella encara que una mica més la femella. Quan els polls neixen van recoberts de plomissol blanc o grisós, que al cap de quinze dies es transforma en un marró fosc.
Com el voltor comú, són exclusivament carronyers. Per localitzar els cadàvers el què fan és volar durant hores seguint les tèrmiques alhora que van agafant alçada. Al contrari que el voltor comú és molt confiat i es llança avall cap a la carronya un cop l'ha descobert. Encara que viuen en grups no hi ha cap tipus de jerarquia entre els voltors ja que els últims d'arribar aparten als que estaven menjant. Encara que moltes vegades coincideixen mai no tenen cap baralla amb els voltors comuns.

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat