Eines de l'usuari

Webquest

De EduWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una webquest és una forma nova de treballar a l'aula o a casa.  És un tipus d'activitat didàctica que prinicipalment ens guiarà a través de diferents pàgines d'Internet, per tal que poguem resoldre una tasca final. La webquest normalment fomenta el treball en grup, és a dir la cooperació entre els alumnes. Per altra banda, també ens ajuda a ser independents, ja que tota la informació la hem de buscar nosaltres a les webs que ens proposa. El professor tan sols serà un guia que ens pot ajudar a resoldre dubtes. 

Estem per tant davant d´una de les noves eines 2.0 que fomenten la interactivitat i l´autonomia de l´aprenent en les aules digitalitzades.

Webq.jpg 

Com fer una webquest?

Fer una webquest també pot ser una bona manera de veure clarament com s´estructura i com funciona aquesta eina.

Abans de començar seria útil veure varies exemples de webquests. Aquests exemples els podeu trobar en enllaços com els que teniu aquí:

  • http://webquest.xtec.cat/enlla/index.php. En aquest enllaç trobareu un recull de webquests agrupades per matèries i nivells.
  • http://www.carmebarba.cat/.  Aquest enllaç és una pàgina on podeu trobar moltes reflexions sobre l'educació i l'ús de les TIC a l'aula, a més també hi trobareu un recull de webquest agrupades per matèries.


Una vegada hagiu navegat per diferents tipus de webquests us adonareu que l'estructura de la webquest és sempre la mateixa.


L'estructura de la webquest :

Introducció: se'ns planteja el tema que treballarem
Tasca: presentació de la tasca que hem de dur a terme
Procès: passos que hem de seguir per a realitzar la tasca
Recursos: adreces webs que hem de consultar per a desenvolupar la tasca
Avaluació: aspectes que es tindran en compte per a l'avaluació de la tasca final
Conclusió: conclusió que podem extreure de la tasca realitzada i possibles tasques futures relacionades amb la que acabem de fer


Per tant, la webquest segueix un esquema fix que fa més fàcil la seva elaboració.  Així que per què no ens animem a crear la nostra propia webquest? Per tal de fer-ho és necessari l'ús d'un generador de webquests.  Alguns dels més usats són:

http://www.aula21.net/Wqfacil/webquest.htm 

http://www.orospeda.es/majwq/ 

http://www.phpwebquest.org/

Tot i això, potser una forma més senzilla de fer-ho seria ajudar-se amb tutorials com el següent:Finalment, hem de dir que tot i tenir una estructura semblant hi ha un tipus especial de webquest més simplificades les miniwebquests, i també podem trobar activitats didàctiques semblants en les anomenades caceres de tresors.


   

Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat