Eines de l'usuari

Xocolata

De EduWiki

Revisió de 09:57, 19 gen 2011; Apinero (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

HISTÒRIA DE LA XOCOLATA

El cacau és una planta originaria d’ Amèrica central, el seu nom prové de la veu indígena náhuatl xocóatl, era molt usada els indígenes centre americans i descoberta, com molts d’altres productes alimentaris, arrel del des cobriment del Nou Mon .
Tot i així varen tenir que passar un parells de segles per a arribar a aconseguir la beguda que ara nosaltres coneixem, ja que el brevatge original era molt fort de gust i no adaptar a les característiques alimentaries i gustatives dels europeus. xocolata .
La xocolata es va originar a Mèxic, probablement el 1500 aC. Els olmeques, nadius del golf de Mèxic, consumien el cacau. El segle III, la beguda de xocolata era consumida principalment per la classe alta dels maies amb fins cerimonials. En la seva, es barrejava el cacau amb pimentó, vainilla, mel, o altres components. Els asteques (segles XI a XVI), a més de consumir la xocolata com a beguda freda pròpia de classes altes, utilitzaven el cacau com a moneda i ho associaven amb Xochiquetzal, la deessa de la fertilitat.
Cristòfor Colom va portar alguns grans de cacau per mostrar-los als Reis Catòlics, però ningú no va saber què fer-ne i van ser oblidats. Les fonts originals de producció de cacau a l'època de la Nova Espanya es trobaven als estats mexicans de Chiapas, Tabasco i Oaxaca. Una vegada que els espanyols van conèixer l’existència del fruit i de la beguda que fabricaven els asteques amb ell, van quedar sorpresos per la seva teixidura i la seva fàcil preparació.

 Chocolatessss.jpg

S'atribueix a les monges d'Oaxaca la iniciativa de crear amb el cacau una beguda dolça, tal com la coneixem actualment, amb cacau, sucre de canya i canyella. Va tenir gran èxit i de seguida va ser difosa per Espanya i després per la resta d'Europa .Els frares establerts a Mèxic van enviar al port de Barcelona un carregament de cacau juntament amb la fórmula per a la seva elaboració. Va ser traslladat fins al Monestir de Pedra, on els frares van començar a preparar i consumir xocolata, especialment en els períodes d'abstinència. Va obtenir gran popularitat, ja que l'Església catòlica va considerar que el seu consum no trencava el dejuni, i va passar a ser la beguda preferida durant la quaresma, pel seu valor nutritiu .


La cultura de la xocolata es va esdevenir en un pilar important de les societats europees: el cacau s’exportava d’ Amèrica per a abastir un societat on quasi tots els viatgers portaven boles de cacau dins els sarrons , les famílies més pudents atessoraven aquest producte dins grans cofres de noguer i dins l’intimidat les dones de les cases convidaven a les amigues a berenar de xocolata i fruita. També alguns metges en recomanaven el seu consum per a curar el mal de cap, els constipats i el mal de queixals. El més rics prenien la beguda de xocolata dins de delicades xícares de porcellana i el més pobres dins tassons de fang vidrat.. a ningú li mancava la xocolata .Amb la derrota dels exercits espanyols , l’any 1819, va deixar de existir Nova Granada i els port de Guayaquil i de Caracas, que havien estat els principals encarregats de remetre les preciades càrregues xocolateres cap a Espanya; ho varen seguir fent , però cap a altres destinacions: França i Gran Bretanya principalment així la força que havia adquirit Espanya .
Amb la cultura de la xocolata es va veure minvada front a nous competidors.


Es calcula que al començar el segle XVII ja estava resolta la recepta d’elaboració de la xocolata “ europea” , en aquell temps era costum consumir-ne vàries tasses al dia. Més tard , l’any 1728, quan Felip V va vendre el secret de la seva elaboració, les xocolateries es varen estendre per a tota Europa. Antigament, la planta es cultivava, principalment, a zones càlides i humides d’Amèrica Central a càrrec de rics terratinents que havien d’esperar uns 5 anys per a obtenir el fruit ja que aquest és el temps que passa des de que es sembra la llavor fins que dona el fruit. Això sí després se n’obtenien més de trenta anys de producció i una demanda que anava cada dia en augment, era un negoci més que lucratiu.


Enllaços
  • edu3.cat
  • edu365.cat
  • xtec.cat